Da li želite uredniju kuću? Primenite japanski 5S metod uređenja doma

by | 26 novembra, 2022
5S metod uređenja doma

Nakon fenomena Mari Kondo, trend koji garantuje red kod kuće dolazi i iz Japana: 5S metod uređenja doma!

 

Neuredna kuća može biti sinonim za manje udobnosti u vašem dom . Zato toliko insistiramo da je naručivanje kuće neophodno, ne samo u dekorativnom smislu, već i da će vam pomoći da pronađete blagostanje. Postoji mnogo metoda uređenjea. Primer je Mari Kondo, jedan od velikih promotera koncepata kao što su vertikalno sklapanje i važnost uređenog doma.

Ali postoji mnogo više načina za uredan dom!Jedna od njih je metoda 5S . Iako je ovaj metod prvobitno nastao da uvede red i optimizuje radne prostore , njegova primena je brzo ekstrapolirana na domaću sferu, nudeći jednostavnu i efikasnu metodologiju koja garantuje red kod kuće.

Šta je 5S metod uređenja doma?

Petice na koje se ovaj novi japanski metod odnosi direktno su povezane sa japanskim rečima: seiri, seit , seiso ,seiketsu i shitsuke . Svaki od njih predstavlja korak u nizu akcija čija je svrha da se postigne red i životni prostor učini boljim.

Ako vam se svidela Konmari metoda, ne možete propustiti ovu novu filozofiju koja će okončati nered u vašem domu i samim tim poboljšati raspoloženje onih koji u njemu žive. Počnimo!

„SEIRI“: VREME ZA SORTIRANjE

Kada započnete metodu 5S, morate odabrati određenu sobu i odatle uskočiti u akciju. Kao polazna tačka, zgodno je ispitati različite elemente prisutne u prostoriji i razlučiti da li su to neophodni elementi ili ne.

Da biste to uradili, preporučuje se da napravite različite gomile i klasifikujete između onoga što želite da imate pri ruci, skladištite, donirate (i time mu date drugi život) ili bacite jer je nepotrebno. Sortiranje bi trebalo da bude brz i skoro instinktivan proces!

Šta doprinosi „seiri“?

„Seiri“ vam omogućava da oslobodite prostor i čini sobu lakšom, favorizujući brže sređivanje. Razlikovanje onoga što je potrebno odmah od ostalog daje naznake kada je u pitanju organizovanje unutrašnjosti ormara i fioka: osnovne stvari su stavljene na dohvat očiju i ruku , a ostalo u gornjim odeljcima (na primer, potkrovlje) ili u donjim ( prostor za odlaganje sofe, postolja u dnevnoj sobi).

 „SEITO“ – NADOHVAT RUKE

Kada su elementi koje smatramo neophodnim odabrani, vreme je da ih postavimo tako kako bismo ih udobno i brzo pronašli. Ako je nešto korisno, mora se naručiti, a ako se redovno koristi, njegovo mesto mora biti dostupno i lako pronaći. Sve mora da ima svoje odgovarajuće mesto. U kuhinji, na primer, dodelite prve fioke onim alatima koji se najčešće ponavljaju. I ostavlja ostatak urednim, lako se nalazi samo jednim pogledom.

Koje prednosti se dobijaju sa „seito“?

Sa „seito“ se izbegava vizuelna buka i stvara se mesto za sve. Učinite korpe i kutije svojim najboljim saveznicima i koristite ih za skladištenje predmeta uz održavanje određenog reda.

 5S metoda uređenja doma- „SEISO“ I VREME ČIŠĆENjA

Sav red zahteva čišćenje, a treća faza ove revolucionarne japanske metode naglašava da sve bude uredno , identifikuje izvor prljavštine i spreči ga u rutini koja uključuje sve članove kuće.

Da biste to uradili, uspostavite svakodnevne navike čišćenja, kao što je pre odlaska u krevet ili neposredno pre odlaska na posao, čime ćete za nekoliko minuta ispuniti prostor dobrom energijom. A kada se oslobodite prljavštine, iskoristite priliku da provetrite vazduh u kući i dozvolite pozitivnoj energiji da slobodno luta prostorijom. Prati prostoriju paletom neutralnih boja koje favorizuju taj osećaj čistoće i čistoće.

Šta pruža „seiso“?

Dom je deo vas i kao takav vas predstavlja, dakle, „seiso“ podrazumeva čišćenje i uprošćavanje života i onoga što vas okružuje. I uzgred budi preporođen, ispunjavajući ga svetlošću i ostavljajući za sobom vezanost za materijal.

„SEIKETSU“: STANDARDIZOVATI NAVIKE

Uspostavite neke standarde kada je u pitanju održavanje reda u kući i odaberite dnevne rutine od nekoliko minuta (sakupljanje odeće, časopisa, radnog stola, daljinskih upravljača, prepiske…) koje vam omogućavaju da držite na mestu sve ono što je bilo u prethodnim fazama Pojednostavljeno je i organizovano.

Vreme je da produžite prethodno dobijenu porudžbinu bez spuštanja garda i za to se odlučujete za etiketiranje , bilo da se radi o kutijama, posudama za hranu ili ormarićima za arhiviranje; za ostavljanje svakog uloženog papira na svom mestu i svakog detalja na svom mestu; i za stalno kritično oko i otklanjanje onoga što je potrošno, sprečavajući zastrašujuće magnetne zone.

Kakve koristi donosi „seikecu“?

Putem „seiketsu“ metodologije moguće je poboljšati lično blagostanje zahvaljujući navici da se mesto očuva u dobrom stanju. Uredan orman ili garderoba pomaže da optimizujete vreme i pronađete odeću koju tražite bez komplikacija. Ponavljanjem ovih radnji održava se ravnoteža i čistoća postignuta u prethodne 3s.

 

5S metoda uređenja doma- „SHITSUKE“, PODSTAKNITE SAMODISCIPLINU

Navike se menjaju kroz disciplinu, zbog čega se peti korak metode 5s udubljuje u ovu ideju. “ Shitsuke“ je produžetak prethodne faze, „seiketsu“ , ali sa većom posvećenošću da se održi ono što je postignuto.

Da biste to uradili, postavite rutine narudžbi koje su dnevne (prikupljanje i naručivanje onoga što imamo pri ruci), nedeljne (kupovina i organizovanje), pa čak i mesečne (dubinsko čišćenje ormara, frižidera…) koje pomažu da sve bude klasifikovano , uredan, čist i održavaj rutinu. Ove produktivne navike postižu da se, na osnovu lične posvećenosti i sa ostalim članovima domaćinstva, red i metodologija i dalje održavaju.

Šta se postiže kroz „shituke“?

Kroz ovaj korak uspevate da stignete kući i budete ponosni na mesto u kom živite. A posebno vreme koje se dobija ovom metodom. Lep osećaj, zar ne? Pa, ne čekajte više i počnite da ga primenjujete!

DODATNI KORAK: SIGURNOSNI „SEIRI“

U nekim modernijim priručnicima počelo je da se uključuje i šesto s , što kulminira uspešnu primenu ove metode . „Seiri“ bezbednosti se sastoji u zaštiti i doma i procesa; to jest, sastoji se od identifikovanja štetnih ponašanja i sprečavanja održivosti prostora, što se prevodi u uvek obezbeđivanje metoda, smanjenje nezgoda i stvaranje pozitivnog okruženja.

Kao što vidite, primetno je da ovo pravilo potiče iz filozofije radnog naloga, ali verujemo da je lako preneti pravilo na kućni red ako ste malo kreativni.

 
Photology1971/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.