Drvo i koža: Materijali koji vremenom postaju lepši

by | May 22, 2023
Drvo i koža: Materijali koji vremenom postaju lepši

Prirodni materijali, uvek prijatni na dodir, pomažu nam da se oslobodimo stresa i osećamo smirenije i srećnije. Drvo i koža predstavljaju savršen spoj!

Drvo i koža: Prva pomoć za vaš nameštaj

Naši SOS saveti pomoći će vam da pravilno postupite u slučaju malih neprilika:

1. Odstranjivanje mrlja: obrisi vode se sasvim jednostavno uklanjaju pčelinjim voskom. Pritom se vosak kratko zagreje mlazom toplog vazduha iz fena, čistom krpom se uzme mala količina, nanese u tankom sloju, tretirano mesto se izloži vrelom vazduhu iz fena, i naposletku se ispolira pa prebriše sirćetno-vodenim rastvorom

2. Saniranje ogrebotina: mali nedostaci saniraju se trljanjem polovinom orašastog ploda nakon čega se tretirano mesto ispolira. U slučaju drveta svetle boje upotrebiti lešnik, kod tamnih sorti oraha

3. Popravljanje ulubljenja: za izravnavanje neravnina, najpre ih prekrijte vlažnom krpom pa pažljivo zagrejte peglom. Pod uticajem vreline ulubljena površina će se blago odići

Veza za čitav život: Drvo i koža

Prava kožna sofa u konjak nijansi uvek ima izvesnu bezvremeno klasičnu notu. Tokom upotrebe, izloženosti svetlu i sunčevim zracima površina kože se vremenom menja i razvija izvesnu sebi svojstvenu patinu – to čini da kožne sofe naročito lepo „stare“ što je sastavni deo njihove neverovatne draži.

Industrijski stil

Metal i sirovo drvo tipični su elementi industrijskog stila. Filigranske stolice bez naslona za ruke ublažavaju vizuelni utisak masivnosti. Savet za brzu dekoraciju stola: postavite niz malenih vaza koje odaju utisak betonskih skulptura.

Drvo i koža: Manje je više

Ukoliko se u jednoj prostoriji susretnu različiti drveni materijali, iskustveno pravilo nalaže: ne bi trebalo da bude više od tri naočigled različite vrste drveta. Pritom, najbolje se mogu kombinovati tonovi drveta koji su slični po boji. Tekstili, slike i aksesoari ulivaju izvesnu notu prozračnosti u dizajn enterijera.

Kožne ručke u kuhinji

Tako je sve lepo nadohvat ruke! Omče koje zamenjuju klasične ručke izrađene su od neobrađene, prirodno štavljene kože i kao takve jednostavnom nameštaju ili kuhinjskim ormarima daruju notu posebnosti. Mali detalj, veliko dejstvo.

 

 


Borjana Božić

Artjafara/gettyimages