Kako da uredite prostor sa visokim plafonom?

Iako se možda čini tako, prostor sa visokim plafonom nije teži za uređivanje od bilo kog drugog prostora.

by | March 6, 2023
prostor sa visokim plafonom

Prostor sa visokim plafonom ima mnogo prednosti. Osim što enterijer deluje prostranije i veće, postoji mnogo načina kako da ga učinite zanimljivim. Pa kako da uredite ovaj impozantan prostor? 

Prostor sa visokim plafonom: Kako ga urediti?

Uređenje enterijera sa visokim plafonima podrazumeva mnogo kreativnosti. Iako se možda tako čini, prostor sa visokim plafonom nije teži za uređivanje od bilo kog drugog prostora. Evo nekoliko saveta koje možete da iskoristite pri uređenju ovakvog enterijera.

Pravilo trećine

Kao i tokom fotografisanja, vizuelno deljenje zida na tri jednaka dela uspostaviće ravnotežu u vašem prostoru. Pokušajte da zamislite da vaš enterijer ima tri različita nivoa dizajna od dole ka gore. Nameštaj će naravno biti u donjem delu zida, drugi deo možete koristiti zidne dekoracije, a treći možete ostaviti i prazan. Ideja je da se stvore fokusne tačke kako bi se umanjio osećaj previsokih plafona.

Prostor sa visokim plafonom: Osvetljenje

Ne morate da potrošite mnogo novca da bi vaš prostor sa visokim plafonom bio dobro osvetljen. Međutim, osvetljenje igra veliku ulogu u atmosferi određenog enterijera. Lusteri su zbog toga sjajan način da podelite prostor, ako su vam dnevna soba, trpezarija i kuhinja u nizu. Takođe, luster može da bude veoma zanimljiv detalj i doprineti atmosferi u vašem prostoru.

Zidna dekoracija

Slike i grafike su obavezne u ovakvom prostoru. One dodaju eleganciju i razbijaju monotoniju visokog zida. Možete se služiti i velikim satovima ili apstraktnom umetnosti. Naravno, vaš prostor ne mora da izgleda kao umetnička galerija, neka dekoracija bude u vašem stilu. Da biste smanjili utisak visokog zida, postavite slike u nivou očiju.

Akcentni zidovi

Boja je uvek sjajan način da se naglasi visina i da se unese dinamika u prostor. Farbanjem jednog zida u smelu boju, visoki plafon će se automatski povezati sa ostalim zidovima. Prostor će dobiti svež izgled i jedinstven dizajn.

Prostor sa visokim plafonom: Zavese

Zavese mogu da dodaju domaći osećaj koji je potreban visokom prostoru. Možete iskoristiti zavese koje pokrivaju ceo zid ili samo dve trećine. Bele zavese će uneti osećaj vedrine, smele boje će prostoru dati pozitivnu energije, a tamne zavese će u vaš prostor uneti otmenost. Takođe, obavezno ponovite boju negde drugde u prostoru da bi se stekao utisak celine.

Izložene drvene grede

Izloženost drvenih greda je veoma popularno za uređenje dekora sa visokim prostorom. One čine prostor nižim i prijatnijim. One su idealne jer su mogu uklopiti i u savremeni dizajn enterijera. Takođe deluju veoma elegantno.

Tekstura za plafone

Prostor sa visokim plafonom može biti ukrašen i teksturom na plafonu. Na ovaj način možete da postavite kontrast u prostoriji. Plafon možete obloditi i drvetom, a možete se i pograti sa različitim bojama.

Šta da izbegavate?

Postoji nekoliko stvari koje treba da izbegnete. Nemojte pretrpavati sobu sa mnogo malih predmeta. Slike nemojte postavljati previsoko. Ako želite da postavite nešto iznad nivoa očiju, koristite apstraktne kulture ili zidni sat.

Dakle, postoji mnogo dizajnerskih ideja sa kojima možete da se poigrate pri ukrašavanju enterijera sa visokim plafonima. Sve što je potrebno je malo mašte i sigurno ćete pronaći rešenje da vaš dom bude onakav kako ste ga zamišljali.


Snežana Vranić

PC Photography/GettyImagesPlus