Kako lajsne u spavaćoj sobi doprinose celokupnom enterijeru

Lajsne predstavljaju elegantni spoj poja i zida. Lajsne u spavaćoj sobi daju prostoriji karakter. Na veoma praktičan način lajsne doprinose celokupnoj prostoriji. 

by | March 16, 2023
lajsne u spavaćoj sobi

Lajsne predstavljaju elegantni spoj poja i zida. Lajsne u spavaćoj sobi daju prostoriji karakter. Na veoma praktičan način lajsne doprinose celokupnoj prostoriji. 

Naučite kako da vaša spavaća soba izgleda fantastično i elegantno uz pomoć savršenih lajsni. Ranije im se pridavao mali značaj i dekoraticno gledano, služile su samo da sakriju prazan prostor između zida i poda. Međutim, moćne lajsne tek sada dolaze do izražaja. Na tržištu se mogu naći u raznim materijalima, bojama i oblicima.

Ideje za lajsne u spavaćoj sobi

Lajsne u boji zidova

Ranije su lajsne imale funkciju da pokriju prostor između poda i zida, ali i da zaštite zidove. Danas njihova osnovna svrha je estetska. Kako biste postigli harmoničan efekat u spavaćoj sobi, odlučite se za lajsne koje su ili potpuno iste ili bar slične boje kao zivoti u sobi. Na taj način dobićete prijatan i diskretan rezultat. Najčešće se ljudi odlučuju za belu boju, ali ona nije jedini izbor.

Dekorativne lajsne kao uzglavlje kreveta

Ukoliko želite veoma moderan izgled, postavite dekorativne lajsne iznad svog kreveta kako bi lajsne činile njegovo uzglavlje. Ukoliko uključite maštu, iza lajsni možete napraviti police koje po potrebi mogu služiti za skladištenje. Rezultat je atraktivan, moderan i prefinjen.

Visina lajsni

Ako niste sigurni koje visine lajsna u vašoj sobi treba da bude, setite se sledećeg pravila. Kako ne biste napravili grešku, treba da podelite visinu vaše sobe sa 20. Dakle, ako je visina vaše sobe 280 centimetara, potrebna vam je lajsna od 14 centimetara.

Najlakši način za postavljanje lajsni

Najčešće i najlakše postavljaju se lajsne koje se preklapaju. Njih možete pronaći već oblikovane, a osim toga veoma su dobre jer se dosta lako čiste. Osim ovih koje se preklapaju, postoje integrisane lajsne koje izgledaj stopljeno sa zidom, ali postoje i ugradne koje su dobre ukoliko imate plan da sakrijete led rasvetu. Takođe, važno je naglasiti da lajsne nisu vezane isključivo za pod i da se soba može uspešno dekorisati i postavljanjem lajsni na plafon.

Diskretne lajsne

Ako se plašite da čete preterati sa detaljima i želite da vaša soba odiše mirom, odlučite se za vrlo diskretne lajsne koje će krasiti zidove. One mogu biti integrisane u zid i na taj način ne remete harmoniju u sobi.

Moderne lajsne

Moderne lajsne uglavnom imaju neobičan oblik ili rad po sebi.

Više lajsne koje štite zid

Već je naglašeno da lajsne ne služe samo da ispune određene estetske ciljeve već su i vrlo praktične. Na primer, područje ispod radnog stola ili stola za šminkanje može biti izloženo prljanju. Osim toga, lajsne ispod radnog stola mogu služiti i za skrivanje kablova.

Kontrast

Lajsna može delovati odlično ukoliko pomoću nje stvorite kontrast sa zidom. Ovakvi kontrasti prijaju očima i dovode do toga da soba deluje modernije.

Visoke lajsne na zidu

Lajsne do pola zida veoma su dekorativne. Izaberite boju koja vam najviše prija i budite sigurni da ćete uživati u njihovoj estetici.

Lajsne u spavaćoj sobi jarkih boja

Hrabar potez je izbor lajsni u jarkim bojama. Ova odluka najviše govori o vašem hrabrom i razigranom duhu.

Kao što ste mogli videti na fotografijama i pročitati u tekstu, lajsne su veliki korak u dekoraciji sobe. Odaberite prave lajsne i unesite novi duh u svoju spavaću sobu.

Jovana Jevtić

KatarzynaBialasiewicz/ Getty Images Plus