Kako svetlost utiče na boju?

by | 2 novembra, 2017

Dnevna svetlost koja dopire kroz prozore i veštačko svetlo sijalica – njihov intenzitet, temperatura i položaj – različito utiču na našu percepciju boja. Zato pri izboru nijansi za svoj dom, naročito za velike površine poput zidova, ne smete zanemariti uticaj osvetljenja na njihov izgled.

Boje s kojima se probudite menjaće se s promenom intenziteta i ugla pod kojim sunce osvetljava prostor tokom dana. Orijentacija je ovde najbitniji faktor – prostorije okrenute ka istoku ujutru će biti okupane žutom svetlošću, pa će i boje u njima izgledati toplije, dok će popodne poprimiti hladnije tonove.
Kada birate boju za zidove, neka i vaša dnevna rutina bude jedan od odlučujućih faktora. Ako vam omiljena boja u domu izgleda najbolje u prepodnevnim časovima, da li ćete baš tada moći da uživate u njoj? Odaberite nijansu koja izgleda najbolje u periodu kada vi boravite kod kuće.

Uradite test
Uticaj svetlosti posebno je važan za izgled zidova, s obzirom na njihovu veliku površinu. Zato, pre nego što napravite konačan izbor, nijanse koje vam se dopadaju prvo testirajte na većim komadima papira ili kartona, i zalepite ih na zid koji želite da obojite. Obratite pažnju na to kako svaka boja izgleda u različitim delovima dana, kao i pod veštačkom rasvetom. Isprobajte ih u svim prostorijama, pa čak i na različitim mestima u svakoj od njih, i blizu većih komada nameštaja.

Foto: Thinkstock
 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: bravacasa.rs
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.