Mala promena za drugačiji izgled prostorije: 4 laka saveta

by | May 26, 2023
Mala promena za drugačiji izgled prostorije: 4 laka saveta

Mala promena, a veliki efekat! Znate i sami da pomoću tapeta, pločica, tekstila, slika i podnih obloga, ali i ponekog upečatljivog detalja, možete u potpunosti da promenite vizuelni identitet svog životnog prostora.

Nekada je dovoljna mala promena za lepši dom

Mala promena pomoću tkanina

Izgled dnevnog boravka možete promeniti vrlo lako i to na sasvim jednostavan način. Da li je u pitanju tepih, jastučnica ili stočić – svi se oni lako mogu zameniti.

U dnevnoj sobi zastupljena je klasična osvežavajuća kombinacija plave, ljubičaste i zelene: jednobojne presvlake lako se kombinuju sa raznim motivima i dezenima u prostoriji.

Praktični savet: Zamolite nekoga da vam pomoću kompjuterskog programa prezentuje kako bi vaš dnevni boravak mogao da izgleda. Npr. neka sofu oboji u jednu boju, fotelju u drugu, tabure u treću, i neka sve to začini raznobojnim jastučićima. Kombinaciju koja vam se dopadne možete da realizujete bez bojazni da vam se krajnji efekat neće dopasti.

Pomoću nameštaja do lepšeg ambijenta

Obojite neki nasleđeni ili novi komad nameštaja u boju koja je u trendu: tabure, hoklice ili npr. stari komad kuhinjskog namešaja možda vam se čine kao nebitne stvari koje ne mogu da budu ”kreator” atmosfere u prostoriji, međutim niste u pravu.

Obično su sitnice i detalji ti koji nekoj prostoriji daju jedinstvenost i šarm. Iskoristite to tako što ćete naglasiti nogare, ivice stolova, dno polica, hoklice ili stranice fioka.

Praktični savet: Prilikom izbora orijentiše se prema ostalim bojama u prostoriji: npr. ako ste rešili da neki komad nameštaja obojite u drugu boju, birajte onu koja je već prisutna u prostoriji.

Mala promena uz pomoć boje

Nišu ili jedan od zidova obojite na nesvakidašnji način ili upotrebite 3D zidne obloge i na taj način učinite prostoriju sasvim drugačijom. Ukoliko niste sigurni kako će poduhvat dekorisanja zida na kraju ispasti, bolje je da se držite palete neutralnih boja i jednostavne mustre.

Oni hrabriji mogu slobodno da koriste razigraniju mustru, čija će polja biti obojena različitim bojama. Ipak, uvek imajte na umu da su linije i geometrijski motivi na zidu već sami po sebi upečatljivi, te nije potrebno, a često ni poželjno da se igrate sa previše jarkim bojama, odnosno da koristite više njih. Igrajte na sigurno i upotrebite zemljane tonove ili prigušene nijanse roza, zelene i plave.

Praktični savet: Da bi linije bile idealno ravne, pri dekorisanju zida obavezno koristite labelu i lepljivu traku kojom ćete definisati polja odnosno napraviti mustru. Takođe, uvek prvo bojite gornji deo zida, sačekajte da se prosuši, potom srednji i na kraju donji. Ako ne budete ispoštovali redosled, može se desiti da se boja s gornjeg dela sliva na središnji i donji.

Detalji kao mala promena

Iznenađujući efekat postiže se pomoću svakodnevnih stvari, kao što su vaze, činijice, svećnjaci… Obiđite radnje sa kućnom dekoracijom i pronađite nekoliko detalja koji će zajedno činiti skladnu celinu.

Šareni i detalji jarkih boja privlače pažnju, posebno u ambijentu u kojem caruju neutralni tonovi. Vaze, činijice, figurice, kutije za nakit zaista deluju slatko, a kad vam dosade lako ćete ih zameniti novim.

Praktični savet: Pazite da vlada sklad, tako što ćete samo pojedine detalje koristiti u upadljivoj boji. Time izbegavate da dekoracija deluje pretrpano i kičasto.


Borjana Božić

Scovad/gettyimages