Mali dnevni boravak : lepo i funkcionalno

by | December 24, 2022
mali dnevni boravak

Mali dnevni boravak najčešće predstavlja veliki izazov za uređenje: osim što verovatno imate problem s nedostatkom prostora za odlaganje, sigurno vam je teško i da odlučite šta vam je od nameštaja neophodno, a šta nije. Evo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da na dobar način pristupite ovom problemu.

 

Mali dnevni boravak – saveti za uređenje

Dobro je poznato da stambeni prostor male kvadrature predstavlja mnogo veći izazov za uređenje i opremanje nego stanovi raskošne površine. Jedna od naročito zahtevnih prostorija za uređenje jeste dnevna soba – ona treba da bude mesto porodičnog druženja i opuštanja, pa su udobnost i praktičnost važni kvaliteti koje treba da ispuni.

Mali dnevni boravak : odgovor na svaki zadatak

U malom dnevnom boravku svaka stvar treba da bude u isto vreme lepa i funkcionalna. Multifunkcionalan nameštaj jedan je od najboljih saveznika u borbi protiv nedostatka kvadrata.

Na primer, ako u dnevnom boravku imate i radni kutak, odaberite radnu fotelju koja po potrebi može biti dodatno mesto u okviru garniture za sedenje; kao radni sto odaberite kompaktni sekretar ili sklopivi element koji se u tren oka pretvara u komodu. Primera je bezbroj, a koje ćete od njih inkorporirati u svoj mali dnevni boravak zavisi od dodatnih funkcionalnosti koje on treba da ispuni.

Izbor materijala, boja, detalja za mali dnevni boravak

Nakon što ste napravili selekciju neophodnih i praktičnih komada nameštaja, pozabavite se koloritom i dekorativnim detaljima. Oni će u velikoj meri uticati na percepciju prostora – ako ih dobro odaberete, mogu ga otvoriti i učiniti vizuelno većim; nasuprot tome, loš izbor boja i detalja dodatno će zagušiti i opteretiti ionako skučen prostor.

Opšte je pravilo da su za mali prostor svetle boje najbolji izbor. Svetlost je takođe veoma važna, a ogledala i druge reflektujuće površine pomoći će vam da je maksimizirate – naročito ako ih postavite naspram izvora svetla. Kada je reč o dekorativnim detaljima, u malom prostoru je važno da ne preterujete s njima – čak ni ukoliko uređujete dom u kitnjastom eklektičnom ili boho stilu.

Dobar raspored za vizuelno veći prostor

Raspored nameštaja takođe igra važnu ulogu u funkcionalnosti i izgledu dnevne sobe. Većina ljudi intuitivno ga postavlja uza zid, kako bi što veći deo u središtu prostorije ostao slobodan. Iako u veoma malim prostorima takav pristup predstavlja jedinu moguću opciju, garnituru za sedenje zapravo treba postaviti u središte gde god za to ima mesta.

To će stvoriti iluziju da se radi o većem prostoru. Ovom efektu može doprineti i sam dizajn nameštaja – komadi odignuti od poda pomoću vitkih nogara učiniće da veći deo podne površine bude vidljiv, što je jedan od načina da se prostor učini vizuelno većim.

Vodite se predloženim savetima i opremite vašu omiljenu prostoriju u domu.


Borjana Božić

KatarzynaBialasiewicz/gettyimages