Organizacija prostora: 7 trikova za uredan dom

by | February 8, 2023
Organizacija prostora

Uz male promene i nove navike, organizacija prostora učiniće vaš dom urednijim i čistijim, a stvari će uvek biti složene na svom mestu. 

Organizacija prostora: 7 trikova za uredan dom

Napravite plan za organizaciju prostora

Pre nego što započnete, prvo treba da odredite svoju rutinu za kućnu organizaciju. Pre svega, napravite plan koliko često i šta ćete organizovati i pospremati. Na primer, možete da organizujete svoje papire jednom nedeljno, a začine u kuhinji jednom mesečno.

Organizacija prostora: Pronađite mesto za svoju obuću

Zaista je vrlo neuredno videti razbacante cipele po celom hodniku. Osim što ne izgleda lepo, ovo takođe i zauzima mnogo prostora. Prvi utisak je veoma važan za organizaciju doma. Dakle, vaš ulaz treba da bude čist i uredan. Možete postaviti mali stalak za cipele u hodnik ili ih čuvati u ormaru.

Organizacija prostora uz pomoć kutija

Vrlo je teško pronaći svemu svoje mesto ali to jednostavno možete da uradite uz pomoć kutija. Razmislite koje stvari treba da organizujete, podelite ih u kategorije, a onda ih razvrstajte po kutijama.

Pregledajte svoje fioke

Uvek je lako staviti sve u fioke i zaboraviti na njih. Međutim, nakon nekog vremena, shvatićete da ste stavili previše stvari i da je sada u njima potpuni haos. Evo jednog od najkorisnijih saveta za organizaciju kuće za vas: koristite pregrade. Videćete da će se vaš život promeniti nakon kategorizacije stvari i korišćenja pregrada za fioke.

Održavajte površine čistima

Čišćenje površina ili radnih ploča od nereda jedan je od najlakših trikova za organizaciju kuće. Zato, pokušajte da ne ostavljate svoje stvari na stolu i radnim površinama. Prvo pokušajte da ih čistite jednom dnevno, a onda će vam preći u naviku da sve odmah ostavite na svoje mesto. Verujte nam, osećaćete se bolje.

Organizacija prostora: ormar

Nije dovoljno presložiti svoj ormar kada dođe do promena u sezoni. Pokušajte da ga pospremate što je češće moguće. Na taj način ćete uvek biti svesni stvari koje imate, a koje niste dugo koristili. Kategorizacija ormara je takođe korisna. Na primer, odvojene police za majice, bluze, farmerke, haljine, torbe, itd. To će vam pomoći da ostanete organizovani.

Oslobodite se nepotrebnih stvari

Organizacija prostora je pomalo bolan proces. Jer, dok sređujete, morate žrtvovati neke stvari na koje ste navikli. Svi vole da kupuju sitnice koje su zanimljive uglavnom samo nekoliko dana. Međutim, ako čuvate previše stvari odjednom, vaša kuća neće izgledati organizovano i nećete imati prostora za nove i bolje stvari. Pokušajte da zadržite samo nekoliko stvari koje vam zaista znače.

Čak i ako je to ponekad pomalo naporna aktivnost, sigurni smo da ćete osetiti ispunjenost nakon što završite sa organizovanjem svog prostora.


Miljana Momirović

Kostikova/GettyImagesPlus