Pod i tepih: Kako da napravite savršenu kombinaciju?

by | 23 marta, 2023
Pod i tepih

Pod i tepih su elementi koji se mogu savršeno uklopiti ako odaberete slične nijanse. Međutim, možete se poigrati kombinovanjem i napraviti upečatljiv kontrast. 

Pod i tepih: Šta sve morate uzeti u obzir pri uklapanju?

Možda će zvučati čudno, ali pod i tepih nisu jedini elementi na koji treba da obratite pažnju da da bi njihova kombinacija izgledala dobro. Naime, važno je da obratite pažnju i na zidove kao treći važan elemenat. Razlog tome je što će uklapanje tri elementa bolje postići potrebnu ravnotežu između boja i materijala. Obično preklapanje nijansi neće biti toliko efektno.

Nameštaj takođe igra važnu ulogu u celokupnom utisku prostorije, pa tako i u kombinovanju tepiha i poda. Najčešće se ovo odnosi na sofu jer su pod, tepih i sofa elementi koji su odmah jedan do drugog. Zbog toga bi neslaganje u bojama bilo veoma upečatljivo i to ne u pravcu u kom biste vi to želeli.

Pod i tepih: Harmonija ili kontrast?

Ukoliko je vaš dom uređen u neutralnim ili suptilnim bojama, onda je naravno ovakva kombinacija poda i tepiha odličan izbor. U ovakvim slučajevima, tekstura tepiha dolazi do izražaja i daje vašem domu posebnu čar i toplinu.

Sa druge strane, igranje sa kontrastom vam omogućava da naglasite određeni deo prostorije ili da jednostavno razbijete monotoniju doma. Ljudi česće biraju ovu kombinaciju jer vam pruža više različitih kombinacija za uređenje.

Tepisi kao dekorativni detalj

Sjajno je što možete da se igrate i sa veličinom i teksturom tepiha. Tako na primer, leti možete koristiti tanje tepihe, dok zimi možete da postavite tepihe koji će vam obezbediti topla stopala. Osim toga, tepihe možete menjati svake sezone. Danas postoje kreativni dizajni u duhu praznika i godišnjih doba. Poigrajte se sa dizajnom i uživatjte u atmosferi koju ste stvorili.

Kombinovanje poda i tepiha ne mora biti težak posao. Postoji velika mogućnost izbora, stoga se postavlja pitanje: Kakav efekat želite da postignete? Kada odgovorite sebi na to pitanje, onda će vam uklapanje poda i tepiha biti mala kreativna avantura.


KatarzynaBialasiewicz/GettyImagesPlus

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.