Savršena organizacija doma: 7 zlatnih pravila kojih treba da se pridržavate

by | January 18, 2023
savršena organizacija doma

Da se odmah razumemo, savršena organizacija doma nije nedostižna stavka, ako pratite određena pravila stručnjaka. Evo o čemu se zapravo radi. 

Bez obzira da li ste frustrirani zbog toga koliko vaš dom uvek izgleda pretrpan ili nikada ne možete da pronađete ono što vam je potrebno, znate koliko iscrpljujuće može biti život u neurednom prostoru. Nijedan dom nije savršen – neurednost je znak prostora u kome se živi – ali ulaganje vremena i energije da organizujete svoj prostor je vredno truda. Organizovanje ne samo da rezultira urednijim, efikasnijim domom; takođe je prijatnije (da ne spominjemo opuštajuće) živeti u prostoru stvorenom sa namerom.

Uz to, organizovanje — čak i ako je ishod pozitivan — može biti naporan proces, a u zavisnosti od stanja vašeg doma, može biti teško znati odakle početi.

Trebaju vam saveti o tome kako da organizujete svoj dom? Evo zlatnih pravila organizacije koja treba slediti na bilo kom projektu, prema rečima stručnjaka koji pomažu ljudima da srede svoje domove — i da ih tako održavaju — za život.

Savršena organizacija doma

Budite ealani

Ako ste preplavljeni stanjem vašeg podrumskog skladišta ili kuhinjske ostave, sasvim je prirodno nadati se da će trošenje vremena na organizovanje dovesti do kompletnog ugođaja. Problem je u tome što je bilo potrebno vreme da se postigne stanje nereda, pa samim tim, trebaće vremena da se stvari vrate u red. Pre nego što započnete bilo koji projekat, stručnjaci predlažu da budete što realniji u pogledu toga koliko vremena možete da mu posvetite kako ne biste na kraju bili preopterećeni nego što ste bili na početku. Osim toga, idealizovanje toga koliko možete da uradite u datom vremenskom okviru (ili nadajući se savršenom krajnjem rezultatu) samo će vas razočarati i smanjiti vašu motivaciju da završite ono što ste započeli.

Savršena organizacija doma postiže se malim koracima

Jedan od načina da ostanete motivisani tokom celog procesa? Umesto da pokušavate da organizujete ceo svoj dom za jedan vikend, podelite ga na komade veličine zalogaja. Nemojte da vadite sve iz ormana, a zatim brzo gurate stvari nazad kada telefon zazvoni za hitni slučaj na poslu.

Počnite tako što ćete napraviti listu svega što želite da uradite, a zatim razdvojite tu glavnu listu na manje zadatke. Preporučuje se da podesite tajmer  i da se fokusirate na 15-minutne sesije koje imaju za cilj određene ciljeve, kao što je rešavanje vaše fioke za smeće ili jedne police u ostavi.

Prvo se rešite nereda

Neophodno je prvo očistiti nered pre nego što investirate u proizvode organizacije. Nered vas sprečava da cenite stvari u kojima zaista uživate i koje cenite dok održavate ciklus neorganizovanog prostora. Kada se rešite stvari koje vam više ne služe, mnogo je veća verovatnoća da ćete održavati uredan i uredan prostor.

Sada je vreme da bacite te osušene markere, knjige koje niste otvarali od fakulteta i donirate farmerke koje vam ne pristaju. Nakon što očistite prostor, možete proceniti koje vrste rešenja za skladištenje imaju smisla za vaš prostor (samo prvo izmerite dimenzije).

Verujte svom stilu organizovanja

Samo zato što su otvorene kuhinjske police i minimalističke radne ploče u trendu ne znači da će raditi za vas. Svako ima stil organizovanja , a stručnjaci su saglasni da je važno razmotriti šta je vaš pre nego što uđete u organizacioni projekat. Na primer, ako često gubite pojam o stvarima kada su potpuno van vidokruga, izbegavajte skladištenje predmeta u neprozirnim korpama. S druge strane, ako je gledanje svega napolje potpuno senzorno preopterećenje za vas, najbolje je da napravite skrivene sisteme koji su lako dostupni (na primer, čuvanje vašeg miksera u kutiji umesto direktno na radnoj površini).

Imajte na umu da vaš stil organizovanja može da varira u različitim prostorijama u vašem prostoru; možda ćete biti mirni sa malo nereda na radnoj površini u vašoj kuhinji, ali gomile džempera u vašem ormanu mogu biti rane na oku. Glavni zaključak: da biste imali održive sisteme organizovanja, radite ono što radi za vas, čak i ako to znači da se borite protiv trendova.

Savršena organizacija doma i podela u kategorije

Iako zvuči užasno dosadno, ključ za održavanje organizovanog prostora je stvaranje zona za vaše predmete. Ovo važi za farmerke u vašem ormaru koliko i za gumene trake u vašoj fioci za smeće. Grupišite slične predmete zajedno, a zatim svakoj kategoriji dajte dom sa kontejnerima ili etiketama. Ako ste dovoljno disciplinovani, ili biste radije izbegavali etikete i kontejnere, posvetite se tome da stvari vratite na isto mesto.

Na ovaj način, mnogo je manje verovatno da ćete izgubiti pojam o tome šta imate ili možete kupiti duplikate i nepotrebne kupovine tog artikla. Stvaranje zona za vaše predmete često pola bitke u smislu održavanja.

Kombinacija lepog sa praktičnim

Ako vaše sisteme nije lako održavati, vaše ostave i ormari vredni Pinterest-a će se raspasti pred vašim očima . Na primer, skladištenje džempera u pletenim korpama može izgledati lepo na polici vašeg ormana, ali je nepraktično posegnuti za celom korpom svaki put kada vam zatreba džemper. U ovom slučaju, bolje je da svoje džempere organizujete sa pregradama na policama ili ih skladištite u kutijama za džempere. S druge strane, važno je da ne štedite na stilu, inače nećete biti toliko motivisani da održavate svoj prostor urednim. Ako su vaši sistemi savršen spoj forme i funkcije, vi ste pobednik.

Ostavite krivicu na ulaznim vratima

Bilo da se radi o skupoj stvari koju ste kupili i koju niste na kraju iskoristili ili poklonu vašeg najboljeg prijatelja koji skuplja prašinu u vašem ormanu, ne dozvolite da krivica stane na put čistom i urednom prostoru. Ne samo da ove stvari zauzimaju fizički prostor, već zauzimaju i mnogo prostora. Ako provodite mnogo vremena buljeći u objekte koji vam se zapravo ne sviđaju, to može da vam oduzme danak na podsvesnom nivou. Ubuduće, tretirajte svaku pogrešnu kupovinu kao iskustvo učenja i nastavite dalje.Kada je reč o poklonima, kako se kaže, misao je ta koja se računa.


Galina Sharapova/iStock/Getty Images Plus via Getty Images