Sivo ne znači monotono

by | December 5, 2022

Siva boja je stekla popularnost među vrhunskim dizajnerima koji su prepoznali njenu svestranost. Sa više dubine nego bela boja, i senkama koje stvara, siva boja postaje sofisticirana pozadina svakog prostora.

 

Siva nastavlja da bude na vrhu liste popularnih boja u enterijeru, naročito za zidne površine. Bilo da je hladna, topla, svetla ili akcentna, siva boja, bez obzira na ton i intenzitet, pruža idealnu pozadinu i lepo se kombinuje sa različitim pločicama, radnim površinama, nameštajem i dekorom.

Ipak, ona predstavlja jednu od najizazovnijih boja za odabir zbog promenljivih podtonova i velike osetljivosti na različite intenzitete svetlosti. Ponekad, prethodno skriveni, topli ili hladni (zeleni i plavi) podtonovi mogu isplivati na površinu tek kada se boja nađe na zidu.

Da biste lakše izabrali najbolju sivu boju za svoj prostor ne zaboravite na ove bitne faktore. Za početak morate uzeti u obzir stranu kuće u kojoj je smeštena prostorija, ali i proceniti u koje doba dana će se ona najviše koristiti, kako biste otprilike znali da li će pretežno biti osvetljena prirodnim ili veštačkim svetlom.

Dakle fokusirajte se na podton i osvetljenje, jer u tamnijim prostorijama sive dobijaju topliju nijansu i transformišu atmosferu, dok u sobama gde obiluje veštačko osvetljenje one mogu delovati zeleno. Ako redizajnirate prostoriju sa postojećom podnom oblogom i nameštajem, oni mogu učiniti da odabrana boja zidova deluje drugačije. Kako biste osigurali uspešan rezultat, napravite kolaž postojećih materijala i boja, i sa njima upoređujte buduću boju zidova.

Tamo gde ima mnogo drvenih elemenata pažljivo birajte sivu sa zelenim podtonovima jer upravo oni na najbolji način ističu ovaj prirodni materijal. Hladne nijanse odgovaraju svakoj prostoriji, od kuhinje do spavaće sobe i nadopunjuju različite stilove i dekor.

Ova boja izgleda prekrasno i u kombinaciji sa belim klasičnim plafonima, a možete se poslužiti i efektom gradienta kako biste dobili utisak dubine. Završne obrade i detalji visokog sjaja doprinose osećaju luksuza i na poseban način reflektuju svetlost.

Zidovi su osim glatko obrađenih površina dobili i nove izglede, sve u cilju kreiranja zanimljivog i autentičnog enterijera. Tako su se brutalistički beton i cigla vratili na lestvicu trendova. Sirove i grubo obrađene površine daju posebnu čar ambijentu zbog svojih izraženih tekstura i nijansi koje se smenjuju.

Njihov povratak je usledio sa sve većom popularizacijom enterijera industrijskog dizajna u kojima je upravo cigla neizostavan detalj. Kako nisu svi ljubitelji klasične cigla-crvene boje, ona se u mnogim prostorijama farbala u belu, ali i različite nijanse sive boje, kako bi se uneo trag minimalizma.


Borjana Božić

in4mal/gettyimages