Skandinavski enterijer: Kako ga postići?

Ukoliko vam se dopada kako izgleda skandinavski enterijer i minimalističke ideje za dekoraciju koje ga upotpunjuju, pročitajte tekst o tome kako da i svoj dom opremite u ovom stilu. 

by | March 15, 2023
Skandinavski enterijer
Ukoliko vam se dopada kako izgleda skandinavski enterijer i minimalističke ideje za dekoraciju koje ga upotpunjuju, pročitajte tekst o tome kako da i svoj dom opremite u ovom stilu. 
Skandinavski stil se dopada mnogima i sve je popularniji. On ne predstavlja samo dizajn enterijera i dekoraciju već i sam stil života. On je u bliskoj vezi sa prirodom, a minimalizam i visok kvalitet nameštaja su njegove osnovne karakteristike. Skandinavski stil u enterijeri uzimaju uzor iz enterijera kakvi su popularni u Danskoj, Islandu, Švedskoj, Norveškoj i Finskoj. Milioni ljudi opremaju svoje domove na ovaj način. Sledi vodič za opremanje doma u skandinavskom stilu.

Skandinavski enterijer: Kako ga postići?

Što manje stvari u prostoriji

Skandinavski stil podrazumeva da prostorije budu svetle i bez suvišnih stvari. Osim toga, u ovom stilu veoma su popularni otvoreni prostori. Dakle, ako želite da vaš dom izgleda na ovaj način, otarasite se viška stvari. Ovaj deo izbacivanja stvari i prelazak na minimalističko uređenje može biti veoma teško, ali imajte u vidu da će ovakav enterijer doprineti i smanjenju nereda.

Birajte kvalitet

Ukoliko želite da postignete pravi skandinavski enterijer, birajte visokokvalitetni skandinavski nameštaj. Ovi predmeti uključuju prirodne elemente, multifunkcioanlne predmete i vrlo visok kvalitet. Možda vam se čini kao dobra ideja da zarad uštede kupite stvari lošijeg kvaliteta, ali znajte da to zapravo nije ušteda. Osim što će stvari brzo izgubiti svoj sjaj, znajte da će se to veoma primetiti i da vaš skandinavski dizajn neće biti potpun.

Prirodni elementi

Skandinavija odiše prirodnim bogatstvima i Skandinavci znaju da cene prirodu. Dive joj se, poštuju je. Zbog svega toga, Skandinavci svoje domove upotpunjuju proirodnim elementima. Drvo, biljke, prirodni tekstič poput vune ili lana, kao i mnogi drugi elementi su dosta zastupljeni.

Skandinavski enterijer: Neutralne boje

Birajte boje koje su prisutne u prirodi. Kako bi vaš dom bio što svetliji, birajte svetlije nijanse. Boje iz prirode opuštaju i stvaraju osećaj mira.

Kontrasti

Ukoliko ste se opredelili za svetle zidove, odaberite malo tamniji nameštaj. Skandinavski enterijer dosta se oslanja na stvaranje kontrasta kako bi se dobio lepši ambijent. Kontrasti ne moraju biti previše jaki.

Udobnost

Skandinavski vremenski uslovi dosta su surovi, i zbog toga skandinavski tip uređenja doma sa sobom donosi tople i udobne detalje: Ćebad, papuče, sveće.

Nadamo se da su vam ovi saveti pomogli da u jednom trenutku zaista opremite svoju kuću u skandinavskom stilu. Srećno u predstojećem renoviranju!


Jovana Jevtić

FollowTheFlow/ Getty ImagesPlus