Šta treba da izbegavate pri u uređenju doma?

by | 14 maja, 2018

Ukoliko se sami upuštate u projekat uređenja svog doma, prvo dobro razmislite kakav utisak želite ili ne želite da prostor koji uređujete ostavlja.

Greške pri uređenju doma

1 Bojenje plafona u tamne ili drečave boje
Često se dešava da se oni koji sami uređuju svoj dom “uhvate” neke boje u enterijeru i stavljaju je bez razmišljanja gde god stignu, pa čak i na plafon. To nikako nemojte da činite. Činjenica je da tamni plafon u salonskim stanovima, uz adekvatno izabran nameštaj i rasvetu, može da kreira upečatljiv i dramatičan efekat, međutim naši stanovi imaju relativno malu spratnu visinu i ovo neće izgledati dobro. Ukoliko još u stan uvedete neke ivice u boji, ili ne daj bože cele gipsane ploče spuštenog plafona obojite u neke drečave ili tamne boje, samo ćete postići osećaj pritiska iznad glave. Ovo je efekat koji ipak treba da ostane u enterijerima kafića.
Ako baš insistirate na ugradnoj rasveti, neka ona bude tople bele boje, diskretna, a plafoni neka ostanu beli.

Foto: Guliver/Thinkstock

2 LED skrivena ili ugradna rasveta
Dobro razmislite o količini hladne LED rasvete koju želite da stavite u neku od prostorija, pogotovo kad se radi o ugradnim sijalicama i LED trakama. Nipošto ne uzimajte hladno led svetlo, a još manje led trake i rasvetu u boji. Hladno svetlo treba da ostane u javnim prostorima, tržnim centrima i supermarketima. U suprotnom ćete dom pretvoriti u hladan izložbeni prostor ili diskoteku.

3 Insistiranje na kombinovanju dve boje, ali na svim detaljima
Sasvim je u redu da odaberete neke dve boje kojima ćete oplemeniti enterijer. Ali ne insistirajte da te dve boje stavite baš na svaki mogući detalj. Tako treba da izbegnete dvobojne kuhinje, dvobojne stolice, a u novije vreme u modi su i dvobojne garniture. Kada tome pridodate zidove obojene u te dve boje, šarene tepihe, slike, lustere i ukrasne jastučiće, stambeni prostor će izgledati haotično i prešareno, a pogotovo što svi ti detalji neće imati istu nijansu već ćete sigurno imati više nijansi od svake od boja, tako da ste postigli pravi haos. Umesto ovog haosa, mnogo je bolje ostati na nežnim neutralnim bojama (bela, siva, oker, svetle pastelne boje) a onda sa svojim odabranim bojama akcentovati samo poneki detalj.

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: bravacasa.rs