Stepenice : sve što treba da znate

by | December 2, 2022
stepenice

Stepenice su praktično neizbežne u kućama sa više spratova i stanovima dupleksima. Osim što treba da su funkcionalne, odnosno da omoguće lako penjanje i silaženje, moramo voditi računa i o površini koju zauzimaju i, naravno, njihovoj estetici kako bi se dobro uklopile u prostor.

 

Stepenice: akcenat u prostoru

Stepenice se, zbog funkcionalnosti, vrlo često postavljaju u odvojenom prostoru, u sastavu ulaza, degažmana i servisnih prostora, ali poslednjih decenija postaju sastavni deo dnevnog boravka. Zanimljivo je da se one, kao glavni akcent dnevne sobe, najčešće pojavljuju u kućama sa velikom kvadraturom ili u minijaturnim stanovima, gde vode do prostora za spavanje na galeriji.

Položaj stepeništa unutar tlocrta određuje i njihov oblik: ako su u hodniku najčešće nailazimo na jednokrako i dvokrako stepenište, dok u dnevnom prostoru ovaj konstrukcijski element neretko privlači pažnju svojim skulpturalnim oblikom vešto integrisanim u enterijer.

Stepenice: konstrukcija

Konstrukcija stepenica najčešće zavisi od materijala od kojeg su izrađene. U poslednje vreme prevladava minimalizam, što u ovom konkretnom slučaju znači da su kompletne stepenice – nosač, gazišta i ograda – u celosti izrađeni od jednog materijala. Ukoliko vam smeta sirovost čelika ili betona (koji preovladavaju pri izradi konstrukcije), možete se opredeliti za gazišta obložena drvetom, keramikom ili kamenom.

Dimenzije stepenica

Za izračunavanje površine stepenica koristimo jednostavnu formulu: 2 x visina + dubina stepenika = 63 cm. Preporučena visina stepenika je između 16 i 17 centimetara, u stambenoj gradnji možemo priuštiti i malo strmije stepenište, tamo do 21 cm visine stepenika. Odnos između visine i dubine ne treba da pređe 1:1.

Dužinu stepenica dobijemo tako da dubinu pomnožimo sa brojem stepenika. Preporučena širina stepenica je 80 – 100 cm. Kod standardne visine sprata, za stepenice je potrebno oko četiri kvadratna metra prostora. Ukoliko vam zaista nedostaje prostora, možete se poslužiti ugradnjom pačijih (naizmeničnih) stepenica. One su skoro upola kraće od klasičnih, ali je hod po njima i malo zahtevniji, da ne kažemo i opasniji.

Ograde za stepenice

Metalne ograde sve su traženije – osim što mogu da sakriju ne preterano aktraktivno stepenište, predstavljaju izuzetan dekorativni element (naročito ako su laserski sečene). Manji prostori i minimalističke stepenice po običaju traže prozračnu ogradu. U poslednje vreme sve više viđamo ograde izvedene od užadi ili sajli, koje sprečavaju pad, ali ne nude potporu pri penjanju. Preporučena visina ograde je 90 – 110 cm.

 

Spiralne stepenice

Spiralne stepenice u manjim domovima uglavnom se izrađuju od metala i drveta i kao takve ne zauzimaju mnogo prostora. Dubina stepenika trebalo bi da bude između 27 i 30 cm, a visina između 18 i 23 cm. Zadržite se na ovim standardima, jer predstavljaju optimalan odnos za lako kretanje. Ovakav oblik stepeništa viđa se i u rezidencijalnim prostorima, gde je ono uglavnom izrađeno od betona dajući čitavom ambijentu popriličnu dozu glamura.

Ako i vi imate stepenice u vašem domu, potrudite se da one postanu upečatljiv deo vašeg enterijera.

 

Borjana Božić

Tom Merton/gettyimages