wabi-sabi uređenje doma
16.11.2022 Uredjenje

Wabi-sabi uređenje doma: Pravila kojih se morate pridržavati

Wabi-sabi uređenje doma predstavlja tradicionalni japanski stil dizajna enterijera. A ukoliko vam se dopada, na ove stvari je potrebno obratiti pažnju. 

Askeza i estetika nesavršenosti u unutrašnjosti su karakteristike svojstvene wabi-sabi stilu, koje svake godine dobijaju sve veću popularnost. Zajedno u nastavku pokušavamo da detaljnije razumemo zamršenosti i nijanse ove teme.

Šta je wabi-sabi uređenje doma?

Da biste lakše razumeli suštinu pravca i njegovo vizuelno oličenje, prvo morate da se uronite u ovu filozofiju. Koncept wabisabi uređenja nastao je u Kini oko 11. veka, a zatim je prešao u zen budizam, koji podrazumeva razumevanje istine kroz pustinjaštvo i meditaciju. Od 15. veka, wabi-sabi je postao osnova tradicionalne japanske ceremonije čaja. Za razliku od tada aktuelnih raskošnih ukrasa palata i imanja, svi atributi i atmosfera ceremonije bili su maksimalno jednostavni i asketski – sve da bi se čoveku otkrila prava lepota stvari i vrednost jednog neuhvatljivog trenutka.

Stil vabi-sabi takođe nas poziva da napustimo ukrase u obliku dekora,  osvetljenosti i veštačkog u korist svesne suzdržanosti. Semantičko središte ovog pravca je sama ličnost, koja se stvara unutar sredine, ali ne na račun estetike ove sredine – formiranje samosvesti ide kroz unutrašnje samospoznaje,. I ništa okolo ne bi trebalo da odvlači pažnju od ovog procesa.

Istovremeno, unutrašnjost treba da bude udobna za život, pa se mnogo pažnje posvećuje harmoniji nijansi, teksturama materijala i njihovoj prirodnosti, asimetriji linija i oblika, kao i sistemima za skladištenje kako bi se eliminisao faktor vizuelnog buka zbog gomile stvari.

Kako otelotvoriti wabi- sabi uređenje doma

Zidne, podne i plafonske obloge

Sve površine u prostoriji treba da budu neutralne – poput platna na kojem nameštaj i predmeti za domaćinstvo već čine harmonično jedinstvo. Jedan trik je upotreba gipsa, koji izgleda kao da uopšte ništa nije naneto na zidove. Koristi se i grubo farbanje zidova, a ponekad beton ostaje „go“ odnosno bez završne obrade.

Hrapavost, pukotine, kao da su boje s vremena na vreme izbledele su ključne tačke koje formiraju vabisabi enterijer. Za pod će biti odličan izbor parket sa izraženom teksturom drveta i prirodnim šarom linija.

 

Provansa stil uređenja: 5 ključnih tehnika

Osvetljenje

Svetlost je važna u wabi sabi filozofiji jer poboljšava lepotu tekstura i nijansi. Svetla bi trebalo da bude puno, ali treba da bude difuzno, kao da zrak sunčeve svetlosti prodire kroz prozore i nežno pada na pod i predmete.

Na primer, prirodni tekstil vizuelno će dodati toplinu ovom stilu – napravljeni od metalnog okvira sa bananinim vlaknima ili lanenom senkom, daju suptilnu teksturu dizajnu osvetljenja .

Nameštaj i wabi-sabi uređenje doma

U idealnom slučaju, trebalo bi da bude sa nekom vrstom mana ili, kako kažu, „sa istorijom“. Na primer, fasade ormara, kao da su zbijene od dasaka, ili ploča stola od testerisanog drveta neujednačenog obima. U isto vreme, komadi nameštaja treba da budu jednostavni i harmonični: funkcionalni i da ne privlače pažnju na sebe.

Tekstil

Naravno, tkanine treba izabrati i prirodne, niti sa grubim tkanjem– kao da su u prošlosti ručno tkane Nijanse treba da budu prigušene, u prirodnim bojama. Uzgred, blago neuredan krevet ili neujednačeno podignute zavese samo će dodati šarm unutrašnjosti, jer je tako oličena apsolutna prirodnost svakodnevnog života. A u prirodnosti i nesavršenostima, kao što se sećamo, leži prava lepota.

Posuđe i wabi-sabi uređenje doma

Vabi-sabi je čar ručnog rada, kada je svaki komad unikat i kreiran u jednom primerku. Odličan izbor bi bila keramika, u kojoj se kontrastiraju glazura i sirovost. Mrlje i tragovi glazure ili boje, ogrebotine, zalepljena pukotina – u vabi-sabi filozofiji, nijanse rukotvorina i manifestacija pohabanosti posuđa kriju beskrajnu lepotu neprocenjivog trenutka koji se nikada neće ponoviti.
Artjafara/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije