Zidovi i vrata u istoj boji – 3 razloga “za”

by | March 16, 2023
Zidovi i vrata u istoj boji

Ako planirate krečenje ili farbanje, iznenadiće vas koliko autentično mogu izgledati zidovi i vrata u istoj boji, posebno u malom prostoru.

Zidovi i vrata u istoj boji – 3 razloga “za”

Zidovi i vrata u istoj boji za efekat veće prostorije

Ideje za prostorije često uključuju farbanje vrata i zidova u istu boju zbog toga što vizuelno povećavaju prostor.

Obično se podrazumeva da je stolarija u beloj boji u malim prostorijama ali zapravo boje mogu pomoći u boljoj percepciji prostora. Međutim, ako sveobuhvatnu završnu obradu od plafona do zida uradite u jednoj boji stvorićete iluziju većeg prostora. Ovako “zamagljujete” ivice, posebno ako uključite čak i ukrase i lajsne.

Trik za ne tako lepa vrata

Zidovi i vrata u istoj boji je trik za dizajn enterijera može se koristiti da se sakriju vrata koja možda nisu vaš omiljeni deo prostorije. Neće nestati ali neće više biti tako uočljiva.

Ako želite da sakrijete vrata, jednostavno ih u potpunosti ofarbajte u istu boju kao i zidovi, što će kamuflirati vrata, integrišući ih u prostor. Srednji tonovi i tamnije boje posebno dobro funkcionišu u ovoj situaciji jer daju dubinu prostoru i stvaraju toplinu.

Prvi utisak pri ulasku u dom

Ulazni prostor je idealno mesto za farbanje vrata u istu boju kao i zidove i za početak eksperimentisanja sa bojama. Hodnik je soba ne samo prostorija u kojoj dočekujete goste, već i povezuje jednu prostoriju sa drugom.

Često je mala i ponekad nepravilnog oblika, tako da zadržavanje iste boje na zidovima i vratima, poput bele ili neutralne boje, stvara harmoniju, kontinuitet i osećaj komfora. Takođe, na taj način će izgledati veće i prostranije.

Ipak, vodite računa pri izboru boje. Ne bi trebalo koristiti istu vrstu farbe za vrata i zidove. Vrata su obično izrađena od drveta, pa je neophodan prajmer. Ali, složićete se, vredno je truda jer ovako mali detalj može učiniti prostor veličanstvenim.


Miljana Momirović

LEK_3DPHOTO/GettyImagesPlus