Belgrade Design Week među deset najznačajnijih manifestacija u oblasti dizajna

by | 22 oktobra, 2014
Belgrade Design Week

Nedavno održan Belgrade Design Week bio je prilika da se Beogradu i Srbiji predstave svetski stručnjaci iz oblasti arhitekture, dizajna i komunikacija, ali i da se najbolje iz Srbije predstavi svetu.

Stara fabrika Staklopan, u kojoj je održan festival, na nedelju dana je, od 6. do 12. oktobra, postala mesto okupljanja svetskih i domaćih stručnjaka i centar kulturnih dešavanja Beograda.

Belgrade Design Week

Belgrade Design Week

Brand New World konferencija, BDW Dizajnpark izložbe, BDW Dizajnlabs radionice, kao i projekat 100% Future Serbia – tradicionalan su deo Beogradske nedelje dizajna, ali i razlog zbog koga je magazin Art Phaire Beogradsku nedelju dizajna svrstao među 10 manifestacija u oblasti dizajna u svetu koje ne treba propustiti.

-„Ceo svoj život sam imao jednu određenu ideju o Srbiji” – da parafraziram čuvenu prvu rečenicu generala De Gola iz njegovih “Ratnih memoara”, ako nije preterano za nešto tako profano kao dizajn. To je ideja “društva znanja”, za koju je prvo potrebna kultura znanja – u mom slučaju uz pomoć moje struke – dizajna.

Sa tom idejom sam pre deset godina pokrenuo BDW, koji danas u svetu spada, da čovek ne poveruje, među desetak najcenjenjih i najinteresantnijih takvih manifestacija, kaže Jovan Jelovac, osnivač Belgrade Design Week-a.

Belgrade Design Week

Belgrade Design Week

Trideset predavača iz oblasti arhitekture, dizajna i komunikacija predstavilo se na Brand New World konferenciji, centralnom delu festivala, među kojima i najistaknutiji predstavnici srpske kreativne scene, u okviru posebne i nove sesije “Serbian Innovation Session“.

Grand Prix konferencije Brand New World ove godine je pripao švajcarskom arhitekti Kristijanu Kerezu, koji svojim vanrednim delima u Kini, Brazilu, Poljskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj na najbolji način pokazuje kako se stvara jedan „hrabri novi svet“.

Holanđani Zuzana Sklaska, Ralf Nauta iz studija Drift, Ido Garini iz studija Appetite, Švajcarci Tom Strala, Nikolas Lemoanj, Kristijan Kerez i dvojac Lang/ Bauman, Gvido Voska iz nemačkog studija Designit, Džerermi Etinghausen iz britanske advertajzing agencije BBH, koja je nosilac najviše priznanja na svetu, Meksikanac Michel Rojkind, koga je Forbs magazin proglasio za jednog od najuticajnijih arhitekata na savremenoj meksičkoj sceni –neki su od predavača koji su obeležili ovu, devetu Nedelju dizajna u Beogradu.

Belgrade Design Week

Belgrade Design Week

Među dvanaest Dizajnpark izložbi među kojima su bile „Still and sparkling“, japanskog studija Nendo i kompanije Lasvit, „Strala is presence“ Toma Strale, „Juxtaposition“, Nikolasa Lemoanja, „Freedom to reshape“, švajcarske kompanije Laufen, „Comfort #8“, Lang/Bauman, posetioci su izabrali najbolju – „Out of the Box“ Dizajn muzeja u Holonu, čiji kustos Galit Gaon, je na Beogradskoj nedelji dizajna održala i radionicu o kulturnom menadžmentu, finansiranju i uspešnom upravljanju muzejima iz perspektive biznisa.

Nastavljajući tradiciju prethodnih godina da usmerava pažnju javnosti na zapostavljene ikone domaće arhitekture, od fabrike Kluz, Muzeja savreme umetnosti i hotela Jugoslavija, ove godine je čitav program Belgrade Design Week-a održan u staroj fabrici Staklopan, koja se nalazi u Ulici Strahinjića bana.

Belgrade Design Week

Belgrade Design Week

Ove godine je Belgrade Design Week po prvi put od osnivanja održan pod pokroviteljstvom Predsednika Republike Srbije i Skupštine Grada Beograda, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji, Privrednom komorom Srbije, Turističkom organizacijom Srbije, uz podršku ambasada i institucija Japana, Holandije, Švajcarske, Nemačke, Meksika, Indije i Izraela i partnera kompanija Gorenje, Audi, Lamda Development i Crown Plaza.