I tako… vreme prolazi

by | October 18, 2017

Neke stvari jednostavno morate imati u domu. U tu kategoriju spadaju i zidni satovi. Osim svoje primarne svrhe, oni često služe i kao svojevrsna dekoracija u enterijeru. Štaviše, savremeni modeli uveliko utiču na kompletan utisak o vašem prostoru.

Dolaze u svim mogućim oblicima, bojama, veličinama, ali i stilovima. Ako ste umetnički tip, možete napraviti sat po sopstvenom ukusu – stara gramofonska ploča poslužiće kao njegova idealna podloga.
Zaljubljenici u klasiku teško će se odreći starinskog tipa časovnika izrađenog od punog drveta u tamnosmeđoj nijansi, no ako ćemo pošteno, modeli iz kojih kukavica izleće na svaki pun sat ipak su raritet, a danas ih možda možemo pronaći još samo kod naših baka i dedova.
Savremena ponuda uglavnom obuhvata satove modernijeg dizajna, a naći ćete ih u nebrojeno mnogo varijanti – u obliku cveta, sunca, leptira, jajeta na oko, ženskog tela… mašti nema kraja.
I kazaljke su posebna priča – časovnik uopšte ne mora da ih ima, no vi ćete svejedno znati koliko je sati, a one mogu biti i veoma neobičnih oblika, poput komada kuhinjskog pribora. Isto je i sa brojkama – umesto njih, neki satovi poseduju dvanaest okvira za fotografije, što ih čini multifunkcionalnim ukrasom.
Ne treba zaboraviti ni na takozvane zabavne satove, koji svoje mesto uglavnom pronalaze u dečjim sobama. Tu prevladavaju zidni primerci u obliku raznih animiranih junaka ili životinja, redovno obojeni vedrim nijansama.
Nezavisno od toga kakve modele preferirate, povedite računa o tehnikalijama – veliki prostor zahteva veći zidni sat, i obrnuto. Što se tiče boja, slobodno eksperimentišite, pogotovo ako vam u stanu dominiraju crni, beli ili sivi tonovi.


Omlet u tiganju
Sat koji će nesumnjivo privući pažnju, a prostor u kom se nalazi učiniti najveselijim delom doma, jeste onaj pod nazivom Omlet u tiganju. Naravno, ovakav model postavlja se isključivo u kuhinji ili u trpezariji.


Prazan sat
Ovaj model nema nikakvih oznaka za vreme, ali je zato moguće pisati po njegovoj površini i brisati je po potrebi. Prazan sat dizajnirao je Marti Guixe za italijanskog proizvođača kuhinjskog pribora Alessi.


Brojevi su nepotrebni
Neobičan Picto sat bez brojeva dizajnirali su Steen Georg Christensen i Erling Andersen za Rosendahl Timepieces.


Bubble Clox
Osim energičnim koloritom, Bubble Clox američkog dizajnera Dariena Leeja privlači pažnju i svojom trodimenzionalnošću, kojom izlazi van okvira klasičnih satova ravnih površina. Kako sam dizajner kaže, sat je namenjen mladima i onima koji se tako osećaju, a svojom kreacijom Lee je želeo da razbije monotoniju standardnih kućnih dekora. Sat dolazi u četiri vesele boje: zelenoj, ružičastoj, plavoj i narandžastoj.


Minuti su manje bitni
Dizajnerka Sabrina Fossi pristalica je inovativnosti i jednostavnosti. Preko celog časovnika nalazi se disk s malim otvorom, kroz koji možete videti koliko ima sati.


Za matematičare
Ukoliko želite da znate koliko je sati na ovakvom modelu, moraćete se potruditi. Umesto standardnih brojeva, časovnik sadrži jednostavne matematičke probleme čije rešenje predstavlja oznaku tačnog vremena. Svima onima kojima matematika nije jača strana preostaje jedino da memorišu da se jednačina 52–x²+x=10 nalazi na poziciji “sedam sati”.


Sat Catena
Svojim retro dizajnom sat Catena unosi u enterijer duh nekog prošlog vremena. Funkcioniše na vrlo jednostavan način: kako se lanac za bicikl okreće, tako se izmenjuju bakarne oznake koje pokazuju tačno vreme. Iako je reč o zanimljivoj ideji, cena sata više je nego paprena – 2.500 američkih dolara.


Noć u šumi
„Kada padne mrak, noćne životinje kreću u istraživanje sveta oko sebe, a u tom pohodu mesečina im daje neophodnu energiju”, kaže Haoshi koji je dizajnirao Moon Clock, sat za “noćne ptice”.
Foto: Pinterest, Instagram

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs