LAUFEN: Prestižna nagrada za toaletnu šolju koja upravlja prirodnim resursima

by | November 19, 2021

Početkom novembra, revolucionarna WC šolja za odvajanje urina Save! by Laufen nagrađena je Švajcarskom nagradom za dizajn, 2021. (Design Prize Switzerland 2021) pobedivši konkurenciju u kategoriji “Potrošački proizvod”. Ova međunarodno priznata nagrada za dizajn dodjeljuje se svake dve godine proizvodima koji su namenjeni svakodnevnoj upotrebi i koje odlikuju ne samo visoka estetika, već i privredni i društveni značaj.

Oduševljeni smo ovom nagradom za dizajn, jer Save! nastavlja priču o uspehu švajcarskog dizajna. Uklanjanje suvišnog uz održavanje visoke funkcionalnosti i jednostavnosti za korisnika ključno je za održiv, dugotrajan dizajn, što je nešto što u Laufenu praktikujemo već decenijama”, kaže Alain Reymond, rukovodilac upravljanja dizajnom u Laufenu. WC školjka Save! dizajnirana je na način da na spoju s kanalizacijskim sistemom rešava dva problema odjednom: skupo i složeno pročišćavanje urina u otpadnoj vodi i gubitak vrednih resursa.

Ovaj inovativan oblik WC šolje koristi “načelo blizine”, gde se urin odvaja od preostale otpadne vode kroz kanal unutar šolje. Različiti tokovi otpada tada se mogu efikasnije obraditi omogućujući povrat vrednih nutrijenata. Ljudski urin je bogat fosforom i azotom, koji su važni elementi za proizvodnju đubriva. U mnogim delovima sveta, međutim, te materije završavaju odbačene u prirodi, gde podstiču rast štetnih vodenih biljaka i algi.

Ključna inovacija kod Save! wc šolje je dizajn koji koji koristi hidrodinamičan princip “efekta čajnika” (teapot effect) kako bi usmerio urin odvojenom odvodu. Inteligentan dizajn keramičkog tela osigurava da se odvajanje urina događa nezavisno od toga ko koristi wc – muškarac, žena ili dete. Voda za ispiranje, koja se ispušta pri mnogo većoj snazi i brzini, odvodi se prema uobičajenom sifonu. Takođe, isto važi i za čvrste materije i toaletni papir. Odvajanje urina je potpuno neprimetno za korisnika, jer je Save! šolja dizajnirana tako da izgleda kao standardni model. Ona se može koristiti na uobičajen način, bez potrebe za ikakvim promenama navika.

Ovaj inteligentan, revolucionaran dizajn rezultat je saradnje između Laufena i austrijskog dizajnerskog studija EOOS. Nominacijski tim Švajcarske nagrade za dizajn ocenio je Save! wc šolju kao “izum koji bi mogao da igra ključnu ulogu u budućem upravljanju otpadnim vodama”. Budući da nijedna kompanija ne može sama da postigne tako duboku, sistemsku promenu infrastrukture, sektori industrije, arhitekture i urbanog razvoja moraju da sarađuju kako bi omogućili prelaz na održivije upravljanje otpadnim vodama. Uz Save!, Laufen je uzeo udela u akciji kako bi odvajanje otpada i obnova nutrijenata postali mainstream.

Gewinner der Kategorie Product Consumer. Projekttitel: LAUFEN – save! (waste water separation system). (v.l.n.r.,) Roger Furrer, Cristiane Kopp, Alain Reymond

Žiri je takođe bio oduševljen konceptom komentarišući da odvajanje urina smanjuje troškove zbrinjavanja, štiti okolinu i nudi priliku da se ljudski otpad, koji se trenutno odbacuje, doslovno učini korisnim.


Tags: