Samsung Gear S2 je elegantan Tizen pametni sat

by | September 23, 2015

Malo kompanija je do sada objavilo toliko različitih pametnih satova, koliko ih ima Samsung. Stoga i ne predstavlja veliko iznenađenje što kompanija na ovogodišnjem IFA sajmu prikazuje novi pametni sat – Gear S2. Samsung Gear S2 je već ozvaničen pre par dana, a sada je kompanija na prezentaciji omogućila i da se sat isproba uživo, kako bismo se bliže upoznali sa ovim zanimljivim i pomalo kontroverznim uređajem.

gears22_1

Samsung je ponovo odlučio da bude drugačiji i u trenucima kada većina poseže za Android Wear platformom na svojim nosivim uređajima, Samsung se odlučio za Tizen. Ono što je zanimljivo, Gear S2 neće zahtevati Samsung telefon kako bi funkcionisao. Pametni sat je kompatibilan sa bilo kojim Android telefonom sa bar 1.5GB RAM-a i Android 4.4 ili novijim operativnim sistemom. Potencijalnih problema sa nedostatkom aplikacija, zbog upotrebe Tizen platforme, izgleda neće biti, jer je Samsung najavio da se očekuje oko 1000 aplikacija dostupnih na lansiranju sata.

gears23

Okvir Gear S2 modela je rotirajući. Okretanjem u levu stranu od homescreena pokreće obaveštenja na 1.2-inčnom okruglom AMOLED ekranu. Okretanjem na desnu stranu prikazuju se selektovani vidžeti. Celokupan dizajn Gear S2 modela je elegantan, iako je Samsung išao u više tradicionalističkom smeru.

Tu su siva i srebrna verzija, a dimenzije sata su 40mm (nešto manje od prethodne verzije koja je imala 42mm), ali je najavljena i 3G verzija od 42mm. Samsung je u sat ubacio i Wi-Fi podršku, lica sata koja se mogu prilagođavati, i NFC podršku za Samsung Pay uslugu. Gear S2 je sigurno najlepši pametni sat koji je Samsung do sada napravio, a stiže uz Tizen kao alternativu za Android Wear.

Izvor: Engadget, benchmark.rs