7 zabluda zbog kojih biramo neudobne madrace

by | January 16, 2023
dobar madrac

Izbor novog madraca treba shvatiti ozbiljno, jer od toga zavisi ne samo noćni odmor, već i zdravlje kičme.

Nažalost, marketinški trikovi nametnuli su da mnoge neistine prihvatimo kao činjenice. Evo koje zablude treba zaboraviti:

Morate kupiti dušek sa “letnjom” i “zimskom” stranom

To je zapravo marketinški trik. Hajde sada da objasnimo zašto. Zaista, kada dodirnemo „letnju“ stranu u prodavnici, hladna je, a „zimska“ strana je topla. Ali malo ljudi spava bez čaršava na vrh. Kroz tkaninu se razlika ne oseti, kvalitet posteljine utiče na hladnoću ili toplinu.

Članak se nastavlja posle reklama

Prirodni materijal dušeka je bolji od veštačkog

Nije sve prirodno dobro. Alergija se može javiti na prirodni materijal, a veštački materijal je obično hipoalergen. Pored toga, grinje i stenice ne počinju u sintetičkim vlaknima.

Što tvrđi dušek to bolje

U stvari, ne uvek. Tvrdi dušek je dobar za decu koja nemaju formirano držanje, ili osobe teže od 100 kg. Previše tvrda površina nema ortopedski efekat, a opterećenje neće biti pravilno raspoređeno. Mogu se pojaviti bolovi u mišićima, stezanje krvnih sudova, problemi sa kičmom.

Da biste izabrali dobar dušek, morate ga probati u prodavnici

Ovo je tačno, ali samo delimično. Ne treba da sednete na njega, već  lezite i opustite se. To je jedini način da shvatite da li vam ovaj model odgovara ili ne. Ako je donji deo leđa podignut, ili vam karlica propadne pri pokušaju naginjanja – dušek nije odgovarajući. Kada testirate dušek, ponovite položaje u kojima obično spavate.

Članak se nastavlja posle reklama

Opruge nisu udobne

To je tačno, ali samo u slučaju starih dušeka. U savremenim se koriste i opruge koje ponavljaju anatomiju ljudskog tela.

Jedan dušek je dovoljan za ceo život

Kvalitetni dušeci zaista mogu trajati 10 godina ili više. Ali to ne znači da morate spavati na istom do kraja života. Vremenom, mnogi izgube ortopedska svojstva.

Članak se nastavlja posle reklama

Morate kupiti ortopedski dušek

Dušek treba odabrati prema ličnim preferencijama i fiziološkim karakteristikama. Mora odgovarati visini, težini osobe i pravilno podržavati kičmu. I ne mora  nužno biti ortopedski. Glavna stvar je da spavate udobno.


H. Dunđerov

Astronaut Images/GettyImagesPlus