Krevet koji nestaje

by | May 18, 2018

Zidni, ugradni, rasklopivi, skriveni ili, originalno, Marfijev krevet – kako god ga zvali – predstavlja funkcionalan komad nameštaja koji će bilo koju prostoriju u trenu transformisati u spavaću sobu.

Marfijevi kreveti koji nestaju

Surfujući po internetu, otkrili smo da je vrlo teško doći do takvog kreveta na domaćem tržištu. Na ugradne krevete još uvek se gleda kao na zastareli koncept, koji, ustalom, kod nas nikada nije ni zaživeo, ali svakako postoje radionice koje mogu da ga izrade po vašoj želji i meri.

Ipak, skupi stanovi i njihove male kvadrature dobar su razlog da razmislite upravo o ovom komadu nameštaja. Uštedećete na prostoru, dobiti multifunkcionalan element i svom domu udahnuti svežinu i tajanstvenost – osim ako prijatelje ne upoznate s činjenicom da ipak imate krevet, oni će se sigurno zapitati gde spavate.

Zidni krevet dobio je ime po svom tvorcu Vilijamu L. Marfiju, koji je u aprilu 1916. godine službeno patentirao ovaj izum. Preselivši se iz svog rodnog grada u San Francisko, živeo je u jednosobnom stanu i nerviralo ga je to što mu postelja zauzima mnogo mesta. Zato je krenuo da radi na mehanizmu sklopivih kreveta i osnovao je firmu koja je prva u svetu počela da ih proizvodi. Popularnosti Marfijevog kreveta u SAD doprinelo je i njegovo pojavljivanje u komedijama i crtanim filmovima. Česte su bile scene kada bi se krevet sasvim iznenada “otvorio” ili bi se pak vlasnici neočekivano našli zarobljeni u ormaru.

Multifunkcionalnost

Varijanti u kojima se ovaj krevet pojavljuje ima mnogo, jer upravo je multifunkcionalnost bila ideja vodilja svih proizvođača. Tako ćete u ponudama naleteti na radnu površinu i krevet u jednom. Naravno, sve smešteno na radnom stolu (laptop, telefon, čaša vode) ne mora se sklanjati prilikom pretvaranja nameštaja u mesto za spavanje.
Naslednica velikog izumitelja, kompanija Murphy Wall Beds Inc. (MWB), izračunala je da krevet u sobi zauzima 90 posto prostora a da se u njemu provodi najmanje vremena. Tako se došlo do brojnih ideja kako male sobe učiniti funkcionalnijim. Najprihvatljivija je bila spremanje kreveta u ormar, jer tako na raspolaganju ostaje najviše prostora. Zavojnice na madracu i protivtežni mehanizam omogućavaju da lako podižete i spuštate krevet. Na veb-stranici kompanije MWB možete se čak i poigrati i napraviti krevet po svojoj meri.

PROČITAJTE I… Inovativni krevet koji nestaje proširujući životni prostor

Glavne odluke pri kupovini – mehanizmi, montaža i način sklapanja

Dva osnovna mehanizma na kojima je baziran ugradni krevet jesu opružni i klizni. Svaki od njih ima svoje jedinstvene kvalitete, koji mogu biti odlučujući faktori pri kupovini.
Jeftiniji i rasprostranjeniji jeste opružni mehanizam, ujedno i tradicionalni deo Marfijevog kreveta (usavršavan poslednjih desetak godina). Obično je izrađen od čelika, koji može ali ne mora da bude skriven unutar okvira kreveta. Kada su okovi ugrađeni unutar okvira, preporučljiva je i posebna kabina za krevet, poput dvostruko sklopivih vrata. Nakon nekoliko godina poželjno je zameniti opruge jer će se istrošiti i rastegnuti, pa krevet može ispadati iz okvira. Možete diktirati i zategnutost opruga, što je u slučaju klipnog sistema nemoguće.
Upravo opružni sistem koristi se u kompaniji MWB. Nosač kreveta napravljen je od hladnopresovanog čelika, a osovinu pokretanja čine čvrsti valjkasti klipovi koji se rotiraju u gvozdenim levcima. Krevet se lagano diže i spušta pomoću visokonateznih balansirajućih opruga od osam baždarenih kaljenih žica. Noge kreveta automatski se ispruže kada se on otvori, i obrnuto: zatvaraju se kada se krevet podiže – taj automatizam standardna je oprema gotovo svakog ugradnog kreveta. Krajevi koji dodiruju tlo napravljeni su od plastike kako ne bi oštetili pod ili tepih. Konzola na kojoj leži ceo sistem usidrena je direktno na pod pomoću deset dugačkih vijaka. Krevetu je dodat i opasač, koji drži madrac i posteljinu na mestu.

Klipni sistemi koriste plinski ili vazdušni pritisak kao potporu za podizanje i spuštanje kreveta. Prednost ovakvog mehanizma jeste ugrađeni uređaj za zaključavanje, koji osigurava krevet unutar kabine kada je on van upotrebe. Mogućnost da se on razlabavi mnogo je manja i samim tim proizvod je dugovečniji. Sistem je ugrađen unutar okvira kreveta, a kako se ne može podešavati nakon ugradnje, vrlo je važno pravilno ga instalirati. Stoga je određivanje pravog tipa kreveta za nečije potrebe i dom pomalo težak zadatak. Važno je da pažljivo istražite sve moguće opcije pre nego što donesete konačnu odluku.
Kompanija Smolej iz Slovenije proizvođač je kreveta na klipni pogon. Okov ima čelični okvir u čijem sastavu je latofleks ležište. Na taj okvir montirani su plinski amortizeri koji omogućavaju spuštanje i dizanje kreveta. Sistem montaže takvih okova prilično je zahtevan jer su sile koje deluju na rasklapanje kreveta dosta snažne.

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs