Lampe za spavaće sobe

by | November 3, 2017

Bez obzira na to da li imate malu ili veliku spavaću sobu, gotovo je sigurno nećete koristiti samo za spavanje. Tamne spavaće sobe odlične su za odmor, ali malo korisno upotrebljene svetlosti nije naodmet. Uz diskretne lampe možete čitati, spavati, relaksirati se ali i napraviti romantični ambijent.

Da li postaviti lampu pored ili iznad kreveta? Ili se ipak opredeliti za centralnu rasvetu ili ugradna svetla? Uglavnom, to su najveće dileme kada na red dođe opremanje spavaće sobe. Najbolji efekat postiže se kada se svetlost ravnomerno rasprostire po čitavoj sobi, što se pokazalo i kao najprihvatljivije za ljudsko oko, naročito u večernjim satima.

Najbolji izbor
Koji god način osvetljenja da preferirate, u spavaćoj sobi noćne lampe svakako su neizbežne. Smeštaju se na noćne stočiće s obe strane kreveta, a najbolje su one koje se mogu pomerati i okretati po želji.
Pomoću njih se postiže prijatna i topla atmosfera za čitanje, gledanje televizije ili rad na laptopu. Još bolji efekat dobićete ako u jedan ili dva ćoška sobe postavite podne lampe, čime ćete ravnomernu rasprostranjenost svetla dovesti do maksimuma.
Danas na tržištu postoji širok izbor zanimljivih i originalnih modela koji uveliko zamenjuju lampe klasičnog izgleda. Vrlo lako mogu se naći oblici, dimenzije, boje i teksture koje odgovaraju vašem stilu života i enterijera u kojem boravite.

Članak se nastavlja posle reklama

Karakteristike noćnih lampi
Prava veličina lampe za noćni stočić zavisi od njegove visine, ali većina stručnjaka slaže se da lampa ne bi trebalo da bude viša od 30 centimetara. Ako želite čitati u krevetu, svetlo treba da pada na stranu, a ne u oči vašeg partnera.
Noćna lampa ne bi smela da bude klimava, ali ni glomazna. Zato, vodite računa i o abažuru – ako je mali, sigurno ga nećete zakačiti dok ujutro pokušavate ućutkati budilnik.
Metal bolje usmerava svetlost na knjigu, ali s druge strane, može da izgleda previše hladno u spavaćoj sobi. Zato su tkanina i papir najbolji izbor, ali to već zavisi od oblika i vrste lampe.
Ako je lampa postavljena na stočić, trebalo bi da bude što bliže zidu. Naime, na stočiću treba da ostane dovoljno prostora za sat, naočare, knjige, kremu – sve one sitnice koje inače ostavljate na njemu.
Kada je reč o stilu lampe za spavaću sobu, razmotrite prvo veličinu kreveta. Velika lampa dolazi u obzir ako imate baš veliki krevet, ili baldahin. Ako je krevet nizak, uobičajenih dimenzija, birajte manje modele.
Takođe, pokušajte pronaći lampu s prekidačem na kablu, kako ne biste morali da se istežete da je isključite kada vam se prispava.

Zidne i ugradne lampe
Noćni stočići obično su manjih dimenzija, stoga je, ukoliko postoji mogućnosti za to, lampu najbolje postaviti na zid ili plafon iznad kreveta. Na zid možete pričvrstiti veći ili manji model, koji može izgledati kao deo stočića.
Zidne lampe ne zauzimaju površinu stambenog prostora, a neki vole da koriste samo ove modele, bez klasičnog plafonskog osvetljenja.
Takođe, lampa može biti i deo uzglavlja kreveta, što deluje dosta atraktivno jer baca svetlost na ceo krevet.
Lampe mogu da budu i glavni ukras spavaće sobe ako ih postavite na plafon. Dve jednake visilice s obe strane kreveta daju stilski pečat celoj prostoriji.

Moderan dizajn
Kada je reč o lampama za spavaću sobu, znajte da je najbolje imati dve verzije jačine svetlosti – svetlo dovoljno jako za čitanje i ono nešto prigušenije za opuštanje.
Danas na tržištu postoje lampe koje omogućavaju regulaciju količine svetla pomoću potenciometra na dodir. Imaju nekoliko nivoa svetlosti koji se obično dele na: noćno, meko i jako svetlo.
Prekidač je osetljiv na dodir i aktivira se pomoću telesne temperature. Jednostavno dotaknete stalak na bilo kojem mestu i tako odredite željenu jačinu svetla. Ove lampe su savremenog dizajna, uklapaju se u sve moderne domove i – najbolje od svega – imaju pristupačnu cenu.
 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

Članak se nastavlja posle reklama

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs