Najgora boja za posetljinu: Ove nijanse nisu za spavaću sobu

by | May 17, 2023
Najgora boja za posetljinu

Tonovi u spavaćoj sobi značajno doprinose ambijentu i zato je važno mudro ih birati. Otkrivamo vam koja je ubedljivo najgora boja za posetljinu.

Najgora boja za posetljinu: Ove nijanse nisu za spavaću sobu

Odabirom sveže bele posteljine vaša spavaća soba će izgledati čisto i prostrano. Plavi tonovi doprinose osećaju mira i spokoja, dok ljubičasta može uneti raskoš u sspavaću sobu jednostavnog dizajna. Ako ne planirate da krečite prostoriju, posteljina u pravoj boji je jednostavan način da osvežite prostor.

Prava boja posteljine takođe vam može pomoći da zaspite. Da, svetle, hladne boje mogu biti problematične noću, tako što vas drže budim ali one su najbolje i prozračne. Tamne, tople boje mogu vam pomoći da se opustite, ali su takođe sklone zarobljavanju toplote.

Koja je najgora boja za posetljinu?

Nakon mnogo testiranja, dizajneri enterijera su potvrdili da je najgora boja za posetljinu crvena. Osim ako ne želite da vaša spavaća soba bude neverovatno intenzivna, trebalo bi da se držite podalje od crvenih tonova. Posebno na krevetu, crvena budi energiju, što je potpuno suprotno od opuštanja. Ona ima stimulativni efekat, što može da predstavlja izazove u održavanju sna. Crvena stvara smelu, energizirajuću atmosferu, što je upravo suprotno od opuštanja.

Jedna od dizajnera enterijera je izjavila: “U jednom testiranju otkrio sam da me crvena posteljina drži budnim noću. Obično nemam problema sa spavanjem, ali jarkocrvena posteljina koju sam testirala potpuno me je razbudima. Studije su takođe pokazale da je „crvena tako moćan pigment da može da izazove strast ili bes“, dodaje ona. Čak i ako se koristi samo kao posteljina, „intenzivne boje mogu biti previše okrepljujuće za okruženje za spavanje, ometajući opuštanje i spokoj“.

Primetićete da većina prestižnih brendova posteljine od brenda do potrošača ne prodaje crvenu posteljinu i to sa dobrim razlogom. Većina crvenih posteljina dostupna je samo kod jeftinijih prodavaca i od tkanina niskog kvaliteta kao što je poliester.

Generalno, preporučljivo je da se držite podalje od previše živih ili upečatljivih nijansi. Umesto toga, odlučite se za suptilnije tonove kao što su plava, zelena ili svetlosiva da biste stvorili spokojan i umirujući ambijent spavaće sobe.

 

Miljana Momirović

KatarzynaBialasiewicz/GettyImagesPlus