Pametne ideje za garderober

by | 21 februara, 2014

Stvari u vašem ormaru su se otrgle kontroli i preuzele vlast? Ormar je okupiran i u njemu vlada haos? Mi imamo neke ideje koje bi vam mogle pomoći u rešavanju ovog problema. 

Više preglednosti

Sortirajte vašu odeću i stvari u ormaru tako da imate potpuni pregled gde se koja stvar i komad odeće nalazi. Ovo će umnogome olakšati snalaženje u ormaru, skratiti vam vreme pronalaženja odgovarajuće kombinacije. Ukoliko je vaš ormar krcat i više nema mesta za stvari u njemu, a kamoli razmišljanja o preglednom slaganju, možda je vreme da ga očistite od suvišne odeće. Ukoliko imate odeću koju ne nosite i ne znate šta da radite sa njom, možete je odneti u neko od mnogih svratišta i humanitarnih organizacija. Ukoliko, pak, niste u filantropskom raspoloženju, ili je vaša odeća previše skupocena i mislite da možete da zaradite na njoj, možete pokušati da je prodate na internetu ili u radnjama tipa „Regal“, ili pak na Buvljoj pijaci ako za to imate vremena.

Organizovani ormar slika 2 Organizovani ormar slika 3

Iskoristite ćoškove

Da, ovo je lako reći a često teško sprovesti u delo. Ukoliko imate ćošak u ormaru onda treba svakako da razmislite kako ćete ga najbolje iskoristiti. Nemojte žaliti vremena koje ćete provesti u rešavanju problema ćoška, jer će se ono sigurno isplatiti. Kao izvor inspiracije možete poseći i za rešenjima na internetu. Jendo od njih je svakako „Lenja Suzana“ koja se može prilagoditi svakom prostoru.

Organizovani ormar slika 4 Organizovani ormar slika 5

Odgovarajuće osvetljenje

Posebno će ćoškovi biti tamni u svakom ormaru, tako da u slučaju da imate ugaoni ormar slobodno možete razmišljati o osvetljenju u njemu. Naravno, čak i običnim ormarima često nedostaje osvetljenje. Kada birate lampe za ormar birajte one koje će biti dovoljno funkcionalne i neće se grejati, kako ne bi oštetili odeću toplotom ili slučajno izazvali požar.

Organizovani ormar slika 6 Organizovani ormar slika 7

Lepo sortirane cipele
Kako bi cipele uvek bile na dohvat ruke dobro je sortirati ih na adekvatan način u ormaru. Za ovo su posebno pogodni elementi na izvlačenje, ali i providne plastične kutije u kojima uvek može da vidite koji komad obuće kriju. Savet više: kako bi vaš ormar i pored cipela koje čuvate u njemu ostapo svež preporučujemo da cipele pre stavljanja u garderober dobro izluftirate i dodatno u njih stavite paketiće sa lavandom ili male osveživače za ormare.

Organizovani ormar slika 8 Organizovani ormar slika 9 Organizovani ormar slika 10 Organizovani ormar slika 11

Garderoba

Ukoliko imate špajz ili wc koji ne koristite nemojte se libiti da ovaj prostor u stanu pretvorite u garderobu. Prostora za skladištenje često nikad nije dosta, a danas su na raspolaganju elementi kao što su police i fioke na izvlačenje koje se rade po meri, U tom slučaju, na vama je samo da nađete dobrog majstora.

Orman u prostoriji
U spavaćoj sobi možete razmisliti i o otvorenom ormaru gde će sve biti na izvol’te. Otvorene police i fijoke, šipke za kačenje odeće i ostali elementi za skladištenje će omogućiti da vam svaki komad bude na dohvat ruke, odmah. Takođe, sve će biti pregledno.

Organizovani ormar slika 12

Sezonsko menjanje odeće

Nabavite šarene kartonske ili plastične kutije u koje ćete skladištiti odeću po sezonama. Možete da sortirate dalje i imate kutije za gornje delove (majice, džemperi, košulje) i donje delove (šorcevi, pantalone, suknje) u kojima će se po potrebi odlagati odeću za toplo ili hladno vreme.

Organizovani ormar slika 13

Sortirane marame i slične „sitnice“

Marame možete staviti na jedan ili dva ofingera u ormaru, ili u kutije ili fijoke. Isto možete uraditi i sa kravatama ili kaiševima. Na ovaj način uvek ćete znati gde se nalaze i imaćete bolji pregled kad su ove sitnice u pitanju.

Organizovani ormar slika 14 Organizovani ormar slika 15

Zaštita od svetla i mirisa

Neki komadi odeće su osetljivi i njih možete smestiti u specijalne kese. Što se tiče ostale odeće u ormaru, trudite se da uvek imate nekoliko kesica lavande u ormarima. Na ovaj način, odeća će uvek biti osvežena ali i zaštićena od malih napasnika – moljaca. Za svežinu u ormar možete postaviti i još neotpakovan čvrsti sapun. Iznenadićete se koliko sapun može osvežiti na ovaj način vašu odeću.

Organizovani ormar slika 17 Organizovani ormar slika 18

Organizacija prostora

Trudite se da vaš ormar uvek bude lepo organizovan. Namenite jedan odeljak za cipele, stavite kolica u ormar, uvedite korpe u njega i ostale elemente za odlaganje različitih stvari i posebno – sitnica.

Trudite se da red u ormar uvedete a zatim i – zadržite. Razvrstajte i organizujte odeću a zatim i planirajte kako i gde ćete koju stvar odložiti. Ovo će vam skratiti muke oko odabira odeće i svakako vas poštedeti glavobolje.

Izvor: magazin BRAVACASA, štampano izdanje
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.