Saveti za kvalitetan odmor u vašoj spavaćoj sobi

by | May 24, 2023
Saveti za kvalitetan odmor u vašoj spavaćoj sobi

Na kvalitetan odmor utiče celokupan ambijent spavaće sobe. Ukoliko on ne odgovara vašim željama i senzibilitetu, teško da ćete se u njemu osećati prijatno. Zato, ako imate utisak da nešto nedostaje, možda ćete rešenje naći među našim savetima.

Kvalitetan odmor u okviru sopstvenog doma

Ukoliko želite da se dobro naspavate, navucite zavese na prozore u spavaćoj sobi. Zavisno od stepena prozračnosti, one će smanjiti prodor dnevne svetlosti koja bi vas mogla probuditi. Elementi za zasenjivanje naročito su važni ako je ova soba orijentisana ka istoku – sunce koje vam sija direktno u oči nije nimalo prijatan način buđenja. Osim toga, zavese će vam obezbediti bolju privatnost, a ambijent učiniti lepšim i toplijim.

Kako dezeni utiču na kvalitet odmora?

Budite hrabri da krevet prošarate različitim printovima – kombinujte sitne i krupne, cvetne i geometrijske šare. Bitno je samo da se pridržavate bliske koloritne sheme. S posteljinom u jednom dezenu, a dekorativnim jastučićima i detaljima u drugim dezenima, mogućnosti su neograničene.

Pravilne proporcije sobe za kvalitetan odmor

Više puta smo spominjali značaj proporcionalnosti dimenzija prostorije i nameštaja koji je ispunjava, a isto pravilo važi i na nižem nivou – određeni komad nameštaja i njegovi prateći detalji treba da budu u uzajamnom skladu. U spavaćoj sobi, glavni element je svakako krevet, pa u skladu s njegovom veličinom treba izabrati toaletni stočić, lampu i ostalo. Dimenzije ležajeva su manje-više standardizovane, ali zato u slučaju uzglavlja postoje velike varijacije, i time se treba rukovoditi.

Oslobodite svoju kreativnost!

Spavaća soba je, uz kupatilo, svakako najintimnija prostorija u stanu. Zato se potrudite da ona na najbolji način odražava vašu ličnost i obavezno je upotpunite barem nekim detaljem koji predstavlja baš vas. To može biti bilo šta – od sitnica poput uramljenih dragih fotografija, dekorativnih predmeta, do upečatljivog komada nameštaja. Budite originalni i oslobodite svoju kreativnost.

Plafonska površina vrlo često ostaje netaknuta pri uređenju enterijera, ili eventualno služi za kačenje rasvete. Međutim, plafon i te kako može doprineti celokupnom doživljaju prostora – spušteni elementi ili štukature od gipsa, „lažne“ grede ili samo boja neki su od načina da upotpunite stil svoje spavaće sobe.

Izbor dušeka nikad nije lak: Da li su dušeci od lateksa dobar izbor?


Borjana Božić

KatarzynaBialasiewicz/gettyimages