Spavaća soba bez prozora: Kako da uredite ovakav prostor?

by | March 28, 2023
Spavaća soba bez prozora

Spavaća soba bez prozora može biti nezgodna za dekorisanje. Možete ostati bez umirujućeg efekta koji vam je potreban u spavaćoj sobi ako ne uspete da izvučete maksimum iz ovakvog prostora.

Spavaća soba bez prozora

Iako spavaće sobe imaju uglavnom bar jedan prozor, moguće je da spavaća soba bude u potpunosti bez prozora. Ovakav prostor je problematičan za dizajniranje jer postoji mnogo faktora na koje morate da obratite pažnju. Za početak, prostor mora da ima pravilnu ventilaciju. Dizajn i raspored će zavisiti od veličine i oblika prostorije.

Prednosti i mane spavaće sobe bez prozora

Ono što je problem kod ovakve prostorije jeste što nema prirodnog svetla i ona će uvek biti mračna bez obzira na doba dana. Nije retko da ovakvi prostori budu malih dimenzija, pa zbog toga deluju posebno skučeno. Međutim, male spavaće sobe se smatraju udobnim. Još jedna dobra stva je što zidne i podne obloge, tekstil i dekor neće izbledeti na sunčevoj svetlosti.

Najveći problem kada je u pitanju spavaća soba bez prozora jeste nedostatak ventilacije jer je svež vazduh neophodan životnom prostoru. Takođe, zbog nedostatka svetlosti teško ćete ukrasiti prostor sobnim biljkama.

Spavaća soba bez prozora: Ventilacija

Da biste obezbedili protok svežeg vazduha, pomogli održavanje optimalnog nivoa vlažnosti i  smanjili rizik od plesni i gljivica na zidovima, povežite spavaću sobu bez prozora na postojeći sistem kanala i dodajte ventilacione otvore. Drugo rešenje jeste ugradnja klima uređaja koja će omogućiti da prostor cirkuliše. Neke od opcija su i plafonski ventilatori, ali i smanjenje pretrpanosti nameštajem jer on može da blokira protok vazduha.

Osvetljenje u spavaćoj sobi bez prozora

Veoma je važno da spavaća soba bez prozora bude dobro osvetljena, pa je zbog toga bolje koristiti svetlo po zonama. Pogodni izvori svetlosti su:

  • Luster na plafonu – Što je spavaća soba manja, i luster treba da bude manji.
  • Reflektori – Oni se mogu koristiti zajedno sa lusterom i omogućavaju vam da istaknete određeni deo prostorije.
  • Noćne lampe – Dve stone lampe u ovom slučaju mogu uraditi mnogo za vaš prostor.
  • Dekorativno osvetljenje – Najbolje je da koristite LED traku za isticanje teksture na zidovima ili kreiranje ambijetalnog osvetljenja. Lampa se može ugraditi i u zidnu ili plafonsku ploču što će omogućiti da stvorite efekat prirodnog svetla.

 

Spavaća soba bez prozora: Dekoracija

Lažni prozor
Možete da stvorite iluziju prozora tako što ćete postaviti lažni prozor. Postavite drveni okvir na zidu sa zavesama, a unutar prozora možete postaviti fotografiju sa predivnim pejzažom ili sa sijalicama.

Boje
Prilikom odabira boja za spavaću sobu, treba imati na umu da je ona osvetljena veštačkim svetlom. Upravo zbog toga se preporučuju svetle nijanse, naročito bela boja. Međutim, uz svetle boje zidova bi trebalo da ukombinujete kontrastni nameštaj i svetli dekor da ne biste imali monotonu spavaću sobu. U obzir dolaze i zeleni ili bež tonovi zbog svog umirujućeg efekta.

Nameštaj u spavaćoj sobi bez prozora

Izbegavajte da postavljate veliki broj raznih komada nameštaja. Krevet i jedan garderober za odlaganje bi bili dovoljni, a prostor za skladištenje možete nadoknaditi malim policama koje su odličan izbor za ovakav prostor.  Takođe, ogledalo ili mnogo malih ogledala mogu prostor da učine vizuelno većim. Još jedan trik u malim spavaćim sobama jeste pravljenje akcentnog zida. Naravno, možete da koristite i male dekorativne elemente kao što su vaze, fotografije i figurice, ali budite oprezni da ne pretrpate prostor.

Iako je za nijansu izazovnije i ovakav prostor može da izgleda sjajno uz malo truda i kreativnosti. Dakle, ne očajavajte. Olovku i papir u ruke i osmislite vaš prostor za opuštanje.


Snežana Vranić

Photo by mark champs on Unsplash