Spavaća soba: mala ali funkcionalna

by | January 2, 2023
Spavaća soba: mala ali funkcionalna

Prilikom organizacije doma obično uštedimo prostor na spavaćoj sobi, a kako zaista nije neophodna velika kvadratura da bismo dobili prijatnu i udobnu prostoriju, pokazuju odabrane fotografije, kao i korisni saveti koje možete primeniti u svom domu.

 

Mala ali funkcionalna spavaća soba

 

Svetlo u spavaćoj sobi

Odabir rasvete nikako ne sme da bude nebitna stavka u organizaciji malog prostora, jer upravo ona može da posluži pri stvaranju mikroambijenata doprinoseći utisku mnogo većeg prostora nego što on zaista jeste. U ovome vam može pomoći toplo svetlo koje će dopuniti osećaj ušuškanosti, a može se pojaviti u vidu ugradne rasvete, zanimljive visilice, zidne ili stone lampe. Ako dimenzije prostorije dozvoljavaju, u slobodnom uglu postavite fotelju i podnu lampu.

Spavaća soba: bela boja

Proveren način za ublažavanje klaustrofobičnog efekta jeste mnogo svetlosti. Zato obavezno odaberite okvir prozora u beloj boji, ili prefarbajte postojeću stolariju, a za bolji rezultat neka bela preplavi plafon i zidove. Svežina i čistoća koje bela boja simbolizuje utiču na postizanje mira i udobnosti i sigurno obezbeđuje relaksirajući ambijent idealan za prostoriju namenjenu odmoru.

Svetli tonovi u spavaćoj sobi

Ako ste ljubitelj boje i želite da vaša spavaća soba dobije poseban karakter, predlažemo vam da odabir svedete na svetle i pastelne tonove. Vodeće mesto među njima ima žuta zbog svog efekta pozitivne energije koji nam prenosi, a baš to je neophodno svima za dobar početak dana. Idealna je na zidovima, ali kako se lako kombinuje sa velikim brojem boja i tekstura, može se pojaviti na posteljini ili dekoraciji.

Spavaća soba: klupa

Kako u maloj sobi obično nema dovoljno mesta za prateći nameštaj poput komode ili fotelje, vrlo korisna se pokazala klupa i to postavljena uz krevet. Vizuelno čini krevet većim, a ako odaberete model s prostorom za odlaganje, lakše će vam biti da održite red u ovoj prostoriji. Pritom, možete je ukrasiti dekorativnim jastucima i tako čitav ambijent učiniti atraktivnijim i toplijim.

Spavaća soba: ogledalo

Ogledalo zauzima minimalno prostora, a jedan je od elemenata bez kojih se spavaća soba ne može uređivati. Posebnu ulogu će imati u prostoriji manje kvadrature koju će učiniti vizuelno većom. Pritom se može lako postaviti na zid i na taj način izbeći zauzimanje korisnog prostora. Pri odabiru oblika i veličine ne možete pogrešiti, ali svakako da će model većih dimenzija dati bolji efekat.

Malo ali funkcionalno – jednostavan nameštaj

Pri odabiru nameštaja odlučite se za jednostavan i otvoren nameštaj jasnih linija. Izbegavajte tapacirane krevete, jer deluju prilično masivno, a jednako udoban i elegantan može biti krevet sa drvenim okvirom, naročito ako je naslon napravljen od vertikalnih letvica. Isto se odnosi i na noćni stočić koji, iako mali elemenat, može zauzeti previše mesta. Umesto modela sa fiokama odaberite otvorene drvene ili metalne pomoćne stočiće.

Pravo je vreme da i vi unapredite svoju spavaću sobu.


Borjana Božić

KatarzynaBialasiewicz/gettyimages