Spavaća soba na galeriji: više prostora u stanu

Spavaća soba na galeriji je idealno rešenje za sve stanove i kuće. Osim što štedi prostor, galerija je doprinosi da stan bude originalan i udoban.

by | February 13, 2023
spavaća soba na galeriji

Spavaća soba na galeriji je idealno rešenje za sve stanove i kuće. Osim što na ovaj način možete iskoristiti ogromnu količinu prostora jer ispod galerije možete organizovati još jednu prostoriju, vaš stan će odisati originalnošću i udobnošću. 

Ukoliko vaš stan nije velike površine, ali ima odgovarajuću visinu, organizacija funkcija na dva nivoa će ga učiniti modernim i funkcionalnijim. Često je spavaća soba na galeriji najracionalnije rešenje za odvajanje intimnog dela doma od ostalih zona. Pročitajte više o ovom tipu spavaće sobe u nastavku teksta.

Kako da spavaća soba na galeriji bude kreativna a da štedi i prostor?

Soba na galeriji ima mnoštvo prednosti, međutim, ima i nekoliko mana. Loft stanovi su postali vrlo popularni u poslednjih nekoliko sezona, jer osim zanimljivog izgleda, oni na kreativan način obezbeđuju lako funkcionisanje. Ovako uređeni stanovi su najčešće smešteni u industrijskim zgradama, a kako je i industrijski stil dobio na popularnosti, sve više stanova je dobilo identičan izgled. Od standardnih stanova razlikuju najviše po tome što umesto odvojenih prostorija ovi stanovi imaju otvoreni prostor bez unutrašnjih zidova.

Osim otvorenog prostora, stanovi ovakvog uređenja ne zahtevaju sakrivanje određenih detalja, već suprotno: ono što se ranije sakrivalo, sada je poželjno istaknuti. Visoki plafoni, izložene grede, cevi i zidovi od cigle su tipični za industrijski stil.

Ovakav tip uređenja je toliko popularan da se u današnje vreme mnoge zgrade grade sa stanovima koji podrazumevaju da jedini unutrašnji zidovi budu zidovi od kupatila.

Prostor koji je ovako uređen je kreativan i uvek jedinstven. Jedna od karakteristika ovakvog stila je i spavaća soba na galeriji.

Prednosti:

Enterijeri sa galerijom doprinose da stan izgleda zanimljivo i originalno. Osim toga, sigurno ćete uštedeti prostor jer ispod galerije obično možete organizovati drugu prostoriju. Prilikom uređenja stanova na ovaj način treba voditi računa o obezbeđivanju dovoljno prirodnog svetla. Ono, kao i visoki plafon i otvoreni koncept čine da dom deluje prozračno i komforno.

Mnogi ljudi vole industrijski izgled prostora koji podrazumevaju zidove od cigle, kombinaciju metala i drveta i vidljive cevi. Mada prilikom uređenja zahtevaju mnogo pažnje i kreativnosti, budite sigurni da će se vaš dom na kraju isticati.

Spavaća soba na galeriji: Nedostaci

Kada se radi o krevetu na galeriji, ukućani nemaju privatnost. Ukoliko živite sami ili sa partnerom, to nije veliki problem, međutim, u svakoj drugoj situaciji privatnost je vrlo ograničena. Ugradnja jednog zida između dnevne i spavaće sobe može pomoći u rešavanju ovog problema. Drugi problem kod ovakvih prostorija jesu mirisi koji se bez pregradnih zidova šire po celom stanu. Osim toga, zvukovi mogu biti problematični jer nemate opciju da zatvorite vrata ukoliko vam neka buka smeta.

Visoki plafoni su problematični za održavanje. Visina spavaće sobe na galeriji zavisi od visine prostorije u koju je postavljate. Spavaća soba na galeriji nije dobro rešenje ukoliko nemate dovoljno visok plafon.

Garsonjere i drugi stanovi male površine prilikom uređenja zahtevaju kreativnost i snalažljivost kako biste na što bolji način iskoristili svaki delić prostora. Zbog toga je dobro da napravite spavaću sobu na galeriji jer ćete tako duplo iskoristiti svoje kvadrate.

Ovakvo uređenje prostora spavaće sobe daje vašem stanu specifičan izgled. Iskoristite maštu i osmislite koje bi bilo idealno rešenje za vaš dom.

 

 


Jovana Jevtić

vicnt/GettyImagesPlus