Stručnjaci savetuju: Priroda u spavaćoj sobi je poželjna

by | March 14, 2023
Stručnjaci savetuju: Priroda u spavaćoj sobi je poželjna

Priroda u spavaćoj sobi je vrlo poželjna, a saveti u nastvaku teksta će vam pomoći da imate kvalitetniji san. 

 

Priroda u spavaćoj sobi: Zašto je poželjna i kako da je uvedete u prostoriju?

San je jedan od osnovnih faktora koji doprinose zdravom načinu života, a nedostatak kvalitetnog sna značajno utiče na svakodnevno funkcionisanje. Važno je znati da okruženje takođe utiče na san, zbog čega je bitno stvoriti ambijent u kojem ćete se osećati opušteno i tako omogućiti kvalitetan odmor. Bilo da provedete pola sata dnevno u prirodi, ili istu uvedete u prostoriju, ona će značajno unaprediti spavanje.

U nastavku vam donosimo vrhunske savete kako da vaša prostorija dobije umirujući efekat koji osećamo tokom boravka u prirodi.

Zvukovi prirode u spavaćoj sobi

Studije su pokazale da zvuci kao što su kiša, vetar i grmljavina izazivaju opuštanje, nežno nas gurajući u stanje pospanosti. Pored toga što pomažu u poboljšanju raspoloženja, određeni zvuci takođe mogu pomoći u izazivanju osećaja smirenosti, posebno pre spavanja. Najčešći zvuci koji podstiču opuštanje su kiša i voda koja teče, kao i pucketanje vatre koja izaziva osećaj komfora i topline. Cvrkutanje ptica je još jedan predlog koji vam može prijati. Nedostatak ritma i ponavljanja u ovom zvuku pomaže mozgu da se brže isključi i opusti. Odaberite zvuk koji vam najviše prija i neka on dominira prostorijom u večernjim časovima.

Priroda u spavaćoj sobi: prava mera osvetljenja

Izlaganje svetlosti najviše remeti san. Čak i prigušeni sjaj ulične rasvete može imati efekat na vaš san, zbog čega je važno adekvatno zamračiti prostoriju u čemu vam mogu pomoći roletne i tamne draperije. Međutim, prirodno jutarnje svetlo sprečava telo u proizvodnji melatonina koji je odgovoran za pospanost. Zato, za dobar početak dana dopustite prirodnom svetlu da obasja prostoriju.

Priroda u spavaćoj sobi: mirisi

Mnogi mirisi su poznati po svojim umirujućim svojstvima. Lavanda pomaže u ublažavanju stresa i anksioznosti, što je čini savršenim mirisom za spavaću sobu. Bor takođe ima odličan relaksirajući efekat.

Biljke u spavaćoj sobi

Čuvanje biljaka u spavaćoj sobi može biti od velike koristi i za mentalno i za fizičko zdravlje. Stručnjaci preporučuju biljke poput sanseverije i rajske palme kao idealne za spavaću sobu jer u toku dana skladište kiseonik koji posle oslobađaju tokom noći. Pročišćivajući vazduh tokom sna utiču na njegov kvalitet.

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći u svakodnevnom funkcionisanju i kvalitetnom odmoru.

 


Borjana Božić

KatarzynaBialasiewicz/gettyimages