Organizacija male trpezarije: Izbegnite greške

Ako se pitate kakva treba da bude organizacija male trpezarije, predstavljamo vam nekoliko saveta uz koje će vam taj posao biti olakšan.

by | May 25, 2023
organizacija male trpezarije

Uz svega nekoliko trikova organizacija male trpezarije može biti veoma laka i jednostavna. Izbegnite ovih nekoliko grešaka i budite zadovoljni svojom trpezarijom. 

Ako se pitate kakva treba da bude organizacija male trpezarije, predstavljamo vam nekoliko saveta uz koje će vam taj posao biti olakšan. Obratite pažnju na ove detalje i mala trpezarija koju imate biće praktična, lepa i udobna!

Organizacija male trpezarije

Trpezarsijski sto

Kako je trpezarisjki sto centralno mesto u trpezariji, bitno je da pri njegovom odabiru budete naročito pažljivi. On ne sme biti ni preveliki, niti previše mali. Ukoliko njegovu veličinu ne budete birali precizno, trpezarija može biti nefunkcionalna i biće vam teško da je uredite. Odaberite oblik trpezarijskog stola tako da on odražava oblik sobe, i da odgovara željenom broju stolica oko njega. Isto tako, sa obe strane stola treba da ostavite mesta za prolaz iza stolica.

Okrugli sto u maloj trpezariji može biti sjajno rešenje. Osim što za manji okrugli sto može stati veći broj stolica, za okruglim stolom svi su okrenuti jedni ka drugima i to stvara odličnu atmosferu ukoliko ste društveni tip.

Osvetljenje

Dobro osvetljenje stvara ugodniju i prijatniju atmosferu u trpezariji kako za vas, tako i za vaše goste. Nedostatak svetlosti, kako prirodnog, tako i veštačkog može učiniti da prostorija bude oštra i hladna. Više izvora svetlosti koje se može prigušiti je idealno rešenje.

Videće svetiljke iznad stola, treperave sveće i stone lampe, pomoći če da se stvori veoma lepa i romantična atmosfera u vašoj trpezariji.

Isto tako, razmislite i o prirodnim svetlu. Kada planirate raspored u trpezariji, vodite računa da do svih krajeva stola dopire svetlost sa prozora.

Mesto za sedenje

Ako je sto glavni predmet u trpezariji, stolice su drugi po redu. Neke stolice su prevelike i zauzimaju previše prostora, što znači da će načiniti da vaša trpezarija bude nepraktična. Sa druge strane, postoje i previše male i neudobne stolice kojih možda staje više za sto, ali udobnost treba da bude jedan od prioriteta.

Ukoliko je vaša trpezarija veoma mala, razmislite i o klupi sa jedne strane stola koja se može neprimetno integrisati u sto. Ovim potezom oslobađa se prostor i dobijate mnogo više mesta za kretanje po prostoriji, a sa druge strane možete birati i veće stolice.

Dekoracija

Kada je prostorija mala, veoma je bitno da je ne preopteretite. Ovo mesto treba da stvori osećaj spokoja, udobnosti i mira, a previše stvari u njoj učiniće da se osećate upravo suprotno od toga. Dakle, ne pretrpavajte prostor nepotrebnim stvarima. Mala trpezarija trebalo bi da je čista i elegantna, a ne da deluje neuredno.

Organizacija male trpezarije: Odabir boja

Trpezarija, kao što je rečeno, treba da bude mesto u kom ćete biti mirni i opušteni, a od kuhinje i dnevne sobe u kojima se provodi mnogo više vremena, trpezarija je mesto u koje dolazite samo da jedete. Zato, nije na odmet dodati joj neku boju.

Svetle i neutralne boje su u trpezariji uvek dobrodošle, a uz njih možete kombinovati i neke jače boje koje će prostoriji pokloniti karakter. Jarke boje nisu za svakoga, ali šareni akcenat je dobrodošao ukoliko želite da vaša trpezarija bude drugačija i razigrana.

Iskoristite sve benefite prostora

Ukoliko imate pogled na baštu ili grad, iskoristite ga. Nekada je to dovoljna dekoracija. Ukoliko imate slobodne zidove, ukrasite ih ogledalima ili umetničkim slikama. Dobro pogledajte svaki ugao ove prostorije i razmislite kako biste od nekih zanimljivih delova mogli da stvorite idealnu dekoraciju.

Uživajte u predstojećem renoviranju trpezarije!

Jovana Jevtić

NiseriN/Getty Images Plus