Neuredan stan? Evo kako da stvorite stilski i uređen dom

by | October 23, 2022

Prošlo je nekoliko godina od useljenja i počinjete da shvatate da vam stan izgleda neuredno. Sve je na svom mestu i sve je čisto, a opet – izostaje utisak stilski uređenog doma. Zašto i gde grešite?

Ovo je samo signal da ste prikupili mnogo stvari koje su vam drage, a kojima nije mesto u vašem domu. Možda vam je teško da se od njih odvojite, ali… ako želite uredan i prijatan stan, nema druge.

Neuredan hodnik

Umesto otvorenih vešalica, bolje je obezbediti zatvorene ormare. U njima ostavite samo sezonske jakne, ostale uskladištite dok se ne budu ponovo koristile.  Čuvajte cipele na stalku za cipele. Uklonite višak, ostavite samo jedan ili dva para za svakog člana porodice u skladu sa godišnjim dobom. Mnogo pari cipela stvara utisak neurednosti.

Neuredna kuhinja

Ako vam kuhinja deluje neuredno sigurno postoji mnogo predmeta na njenoj radnoj ploči. Važi isto pravilo kao u hodniku: ostavite samo ono što stalno koristite, bar jednom nedeljno. Slobodno bacite sve stare ili zagorele tiganje, tanjire sa čipovima, čaše sa ogrebotinama. U stvari, red u kuhinji je red na radnoj površini. Šta može ostati na njemu? Čajnik, mikrotalasna ako je koristite stalno, stalak za noževe.

Bilo kakvim začinima i teglama nije mesto na radnoj površini. Ako želite da ih držite na vidnom mestu, organizujte otvorene police na vrhu i stavite ih na njih, ali u iste posude. Sve treba da bude lepo i u istom stilu.

Krpe u kuhinji često izgledaju neuredno ako vise iznad šporeta. Pričvrstite kuku na vrata ispod sudopere da biste okačili kuhinjsku krpu.

 

Neuredna dnevna soba

Ni na trpezarijskom stolu ne bi trebalo ništa da se nakuplja. Obično je na njoj posuda za šećer, so i časopisi. Odnesite sve – ostavite samo korpu sa voćem ili vazu sa cvećem.

U dnevnoj sobi, raščistite sve uglove, sve svoje ormare. Bacite stare CD-ove, ako ih ima, časopise, knjige. Ostavite samo ono što je zaista vredno. Skinite šarene ćebad sa sofa, koristite obične krpare, najbolje u boji nameštaja. Ovo pravilo se ne odnosi na jastuke, oni mogu biti višebojni i svetli.

 

Neuredna spavaća soba

U spavaćoj sobi,  uklonite višak sa toaletnog stolića. Ako imate puno kozmetike, sakupite ih u kontejnere ili smislite zgodan sistem za skladištenje. Dobra opcija je toaletni sto sa fiokama.

Ništa ne bi trebalo da bude na komodama. Kao dekorativni element možete ostaviti samo vazu ili gomilu knjiga. Sve što se akumulira kvari izgled. Stoga se na vreme oslobodite časopisa, knjiga, starih računa. Na krevetu možete ostaviti običan prekrivač, dva jastuka i trkač.

Ormari nisu mesto za smeće

Hoćeš da kažeš da nema mesta u tvojim ormarima? S vremena na vreme sredite stvari: poklanjajte prijateljima i poznanicima haljine, odela i džempere koje niste nosili godinu ili dve. Odbacite sve staro, pohabano ili van mode, ne treba vam.

 


Tags: