Eksterijer – elementi koji ga čine savršenim

by | 12 oktobra, 2021

Kako je vreme uređenja okućnice, donosimo vam informacije o elementima koji je čine lepšim i udobnijim mestom za uživanje s porodicom i prijateljima

Nadstrešnice iznad ulaznih vrata

Zaštita iznad ulaznih vrata predstavlja njihov svojevrstan produžetak, koji već izdaleka izražava dobrodošlicu. Pruža zaštitu od sunca, vetra i padavina i na taj način omogućava lakši ulazak i izlazak iz kuće. Ako sami pravite nadstrešnicu, najvažnije je da za nju odaberete adekvatan materijal, a potom i oblik, i da ona bude odgovarajuće veličine. Kada angažujete firmu koja pruža ovu vrstu usluge, ekipa će izaći na teren, saslušati vaše zahteve i uzeti potrebne mere za vaš željeni model.

Za izradu drvenih nadstrešnica najčešće se koristi četinarsko drvo. Elementi koji su neophodni za izradu pre montaže su oblikovani, obrađeni i premazani specijalnim zaštitnim sredstvima.

Konstrukcija (kostur) metalne nadstrešnice napravljena je od četvrtastih cevi, dok se za pokrivanje može koristiti leksan ploča ili rebrasti čelični lim. Takav lim je plastificiran ili presvučen zaštitnim slojem cinka. Aluminijumski lim je trajnije rešenje.

Balkonske ograde

One su mnogo više od prepreke koja štiti od pada. Osim što skrivaju od pogleda sa ulice, obično se planiraju tako da ukućanima pruže lep pogled na okolinu. Prema vrsti materijala od kojih su izrađene, delimo ih na kovane, inoks, aluminijumske, drvene, staklene i kamene. Drvene balkonske ograde najčešće se izrađuju od borovine ili ariša. Za koju god da se opredelite, obavezno je ukrasite cvećem i raznovrsnim biljem.

Nadstrešnice za terase i automobile

Osim što povezuju unutrašnjost kuće i vrt, one povećavaju životni prostor i omogućavaju nam da uživamo na svežem vazduhu u različitim vremenskim uslovima. Ispod njih svoj prostor mogu naći trpezarija, letnja kuhinja, garnitura za sedenje ili kutak za decu. Po meri projektovane, izrađene i obrađene konstrukcije pridonose skladu vrta i arhitekture kuće.

Nadstrešnice za automobile dobrodošla su zaštita za vozila. Ujedno, s puno različitih mogućnosti oblikovanja predstavljaju estetski dodatak kući i dvorištu. Mogu biti samostalne ili naslonjene na objekat. Zbog veće čvrstoće i trajnosti, drvena konstrukcija kombinuje se s metalnim elementima.

Baštenske nadstrešnice

S nadstrešnicama vrtovi dobijaju nove dimenzije upotrebe, posebno zato što štite od vremenskih uticaja i time omogućuju neometano uživanje u zagrljaju zelenila. Ispod manjih svoje mesto mogu naći baštenske garniture, dok veće mogu pokrivati letnju kuhinju ili saunu.

Pergole

Pergole su prelep dekorativan element svakog dvorišta predstavljaju drveni ili metalni luk sa okvirom, koji se sastoji od stubova i greda, i podseća na rešetke. Odlično su rešenje kao zaštita od sunca ili kao prostor ukrašen biljkama. U blizini pergola možete posaditi puzavice, koje će se raširiti po njihovoj konstrukciji i stvoriti intimnu atmosferu. Pergola je savršen način da uživate na otvorenom čak i kada vreme nije sunčano. Najlepša i najprirodnija je drvena pergola jer se najbolje uklapa u ostatak vrta i dvorišta.

Paviljoni

Vrtni paviljoni spajaju funkcionalnost i estetiku. Tradicionalno predstavljaju deo raskošnih vrtova s daškom elegancije i romantike, dok su ih savremeni pristupi dizajnu doveli i u novije, minimalistički dizajnirane vrtove.

Kućice za pse

Uglavnom se prave po meri, obično od drveta i metalnih mreža, a u prodaji se mogu naći i one izrađene od plastike. Odgovaraju veličini i potrebama čovekovih prijatelja i istovremeno estetski nadopunjuju izgled bašte. Toplina i mekoća drveta kao i njegova odlična izolaciona svojstva osiguravaju životinjama da se u njima uvek osećaju dobro.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.