Garsonjera: Dizajn za kvalitetniji život

by | February 20, 2023
Garsonjera: Dizajn za kvalitetniji život

Život u garsonjeri zna da bude izazovan, ali uz kvalitetno dizajniran enterijer on će biti znatno komforniji. 

 

Garsonjera – kvalitetniji život uz promišljen dizajn

Život u malom stanu ima svoje izazove koji se mogu prevazići uz promišljen dizajn. Važno je pametno iskoristiti svaki kvadratni metar i u početku predvideti različite okolnosti, kao i ustanoviti određene navike. Uglavnom se bira multifunkcionalni nameštaj, ali dizajneri se koriste kreativnim rešenjima kako bi se zadovoljila svaka funkcija za normalan život.

Garsonjera: Problem spavaće sobe

Spavaću sobu retko srećemo u garsonjerama. Krevet na razvlačenje je prvi odabir prilikom uređenja, a dnevni boravak se tokom noći pretvara u mesto za spavanje.

Ipak, u određenim slučajevima se može naći nekoliko kvadratnih metara za postavljanje kreveta, a načini na koji se on može sakriti od pogleda su razni. Postojanje ovako organizovane spavaće sobe će značajno unaprediti kvalitet života korisnika.

Garsonjera: Zoniranje

Podela prostora u skladu sa funkcijama nije naročito moguća u garsonjeri, posebno što postavljanje pregrada čini prostor manjim. Ipak, postoje određena kompromisna rešenja koja će vizuelno odvojiti dnevni boravak od kuhinje i trpezarije. To su uglavnom otvorene police kao na primeru sa fotografije, koje služe za odlaganje stvari i nesmetalno omogućavaju prodiranje svetlosti.

Dimenzije su važne

U malim stanovima je važno odabrati nameštaj adekvatnih dimenzija. Dvosed umesto troseda, pult umesto trpezarije, police umesto praznih zidova su neka od rešenja koja će poboljšati kvalitet života.

Kao što vidimo na primeru, uz prozor je postavljen pult sa dve barske stolice, a ovaj kutak može poslužiti za ručavanje, ako i radni prostor uz minimalno iskorišćenog prostora.

Dobro iskorišćena lođa

Ako garsonjera ima dodatnu lođu, ona treba da se smatra dodatnim korisnim prostorom. Nema razloga da se ona koristi samo tokom povoljnih vremenskih uslova. Zastakljena lođa može pružiti koristan prostor za neku novu funkciju u garsonjeri, poput radnog prostora, kutka za odmor i druženje.

Ako želite da unapredite vaš život u malom stanu, vreme je da razmislite o kreativnim rešenjima, kojih ima iznenađujuće mnogo.

 

 


Borjana Božić

George Tsamakdas/gettyimages