Jesenji trend: Kako greige boja može postati deo vašeg enterijera?

by | September 29, 2023
Jesenji trend: Kako greige boja može postati deo vašeg enterijera?

Svetlija od taupe boje, toplija od običnog sivog tona, greige boja predivno i suptilno oblači naše enterijere. Ova nijansa postaje sve popularnija, unoseći umirujuću atmosferu savršenu za jesen. Evo kako da je usvojite bez greške…

Greige boja: Hit ove sezone

Prema legendi, boju greige je izmislio sam Giorgio Armani tokom osamdesetih godina prošlog veka. Ova suptilna i nenametljiva nijansa savršeno se uklapa u njegovu paletu boja. Iako je greige negde između sive i bež boje, njeno ime nije skraćenica ovih dveju nijansi: potiče od italijanske reči seta greggia, što znači sirova svila, jer podseća na njenu boju. Greige je neutralna, ali topla i veoma elegantna boja. Kako je pozvati u svoj dom? U kojim prostorijama? Sa kojim materijalima? Na kojim komadima nameštaja? Istražujemo u nastavku.

U kojim prostorijama treba da se nađe greige boja?

Greige zna da ulepša svaku prostoriju u kući:

 • U dnevnoj sobi, bilo da se koristi na zidovima, sofi, jastucima ili tepihu, greige će uneti toplinu.
 • U spavaćoj sobi, prostoru posvećenom odmoru, greige je idealan izbor: stvara mirnu, obavijajuću i udobnu atmosferu. Možete lepo uskladiti boju zidova sa bojom posteljine u nežnim tonovima.
 • U kuhinji, greige je interesantna alternativa klasičnom belom kuhinjskom nameštaju. Posebno jer je greige boja koja nikada ne izlazi iz mode!
 • U kupatilu, greige zna da stvori opuštajuću atmosferu i istakne sirove materijale.
 • Na ulazu, greige ljubazno dočekuje vaše goste.

Sa kojim materijalima se najbolje slaže ova boja?

Kao što samo ime sugeriše, greige je boja koja ističe sirove materijale. Savršeno se slaže sa:

 • Tkaninama od lana, konoplje ili pamuka: jastucima, posteljinom, prekrivačima i drugim tepisima možete uneti suptilne nijanse greige u svoj dom.
 • Keramikom: greige se čini kao stvorena da istakne keramiku, elegantno podsećajući na prirodnu boju gline. Na stolu, tanjiri i činije u boji greige donose autentičnost sa primesama modernosti.
 • Poliranim betonom: ne možemo zaboraviti ovu podnu oblogu kojoj se boja greige lepo prilagođava, toplija od tradicionalno sive boje poliranog betona.

Nameštaj u greige boji

Nisu samo zidovi i dodaci ti koji mogu da budu u boji greige, i nameštaj se može obogatiti ovom nijansom. Plakari, komode i druge komode koriste greige, mat ili sjajne verzije, za toplu završnicu. Isto tako, sofe i fotelje čija je boja greige ističe autentičnost i jednostavnost prirodnih vlakana. Greige se savršeno slaže sa drvenim nogarima ili naslonima za ruke.

Na kraju, uzglavlje kreveta u boji greige može pretvoriti vašu spavaću sobu u umirujući kokon. Možete zatim izabrati posteljinu iste boje ili se odlučiti za svetlu belu, na primer.

Sa kojim bojama treba kombinovati greige?

Greige je neutralna boja, teško je napraviti grešku! Nijanse greige se odlično slažu međusobno, ali i mnoge druge kombinacije su efikasne:

 • Greige i bela: spoj koji uvek funkcioniše! Topla greige i svetla bela stvaraju savršenu harmoniju.
 • Greige i teget plava: veoma kouturistička kombinacija!
 • Greige i khaki zelena: greige donosi modernost i eleganciju ovoj prirodnoj boji.
 • Greige i opeka narandžasta: duboka narandžasta boja savršeno se uklapa sa greige bojom. Greige će takođe lepo izgledati uz lepu zlatnožutu boju.
 • Greige i crno-belo: grafička crno-bela kombinacija se odlično slaže sa greige bojom za veoma šik atmosferu.

Zanimljivo i jednostavno: Kako samo bojom transformisati dom


Borjana Božić

Suleyman Ozkan/gettyimages

Tags: