28.11.2021 Uncategorized

I zidovi imaju svoju priču

Mogućnosti kojima možete dekorisati zidove danas su gotovo neograničene – od boja, preko tapeta, dekorativnog kamena, drveta do 3D panela. Sve zavisi od vaših želja, mašte i efekta koji želite da postignete.

BOJA

Često je prvi izbor, varijanta koja se najlakše može promeniti ako vam se ne dopadne ili kad vam dosadi. Pogledajte ton kartu i pažljivo razmotrite sve opcije koje vam se dopadnu. Imajte na umu da se dominantna boja vašeg nameštaja i boja koju birate za zid moraju uklopiti.

Dulux

 

Da biste kreirali prijatan i originalan ambijent, nikada nemojte bojiti zidove u neku jarku boju – to možete da učinite samo na jednom zidu, eventualno dva ukoliko ukupna obojena površina nije velika. Ukoliko je prostorija manjih gabarita ili nema dovoljan priliv dnevne svetlosti, nipošto se ne odlučujte za tamne boje, već svetlije, pastelne nijanse.

DEKORATIVNE TEHNIKE

Ako ste se odlučili za bojenje zidova, ali nikako ne želite da izgledaju uobičajeno, već biste radije da postignete neke posebne efekte i teksture, možete se opredeliti za tzv. dekorativne tehnike.

One predstavljaju jedinstven način da se zidovi i plafoni oplemene i učine prefinjenim. Za koju tehniku ćete se odlučiti zavisi prvenstveno od vašeg temperamenta i ličnog doživljaja prostora.

Način nanošenja dekorativnih materijala na zidove i plafone predstavlja “tehniku”, odnosno jedinstvenu umetnost dekoracije. Bilo da odaberete štuko, koji podseća na mermer, neki od sedefastih materijala, imitaciju prirodnog kamena, ili boju koja u sebi sadrži “perle” koje prelamaju svetlost dobićete jedinstveno umetničko delo, koje u sebi nosi pečat majstora koji ga radi.

Sam metod izrade najvećeg broja tehnika, ogleda se u potezima, koji nisu uniformni, već onakvi kakvim ih načini majstor koji “radi” tehniku, prateći opšte smernice koje ta tehnika podrazumeva.

TAPETE

Takođe predstavljaju sjajan izbor. Na tržitu možete naći neograničenu ponudu, jer su se pre nekoliko godina vratile u modu na velika vrata. Možete da birate modele od različitih materijala, samolepljive ili ne, 3D, kao i fototapete – ovakav izbor omogućava vam da enterijer učinite veoma zanimljivim, luksuznim i posebnim. Najjednostavnije su papirne tapete, koje su izrađene od jednog ili više slojeva papira – gornja površina papira ej oslikana. Postoje i u varijanti reljefnih, kod kojih je na sloj papira nanesena veća količina boje.

Erismann

U ponudi ćete naći i polivinilne tapete proizvedene iz presovanog papira i termički obrađene uz dodatak različitih primesa.

U poslednje vreme sve su popularnije vlies ili non woven tapete napravljene od finih tekstilnih vlakana. Izuzetno se lako održavaju pranjem mokrim sunđerom i blagom sapunicom.

A.S. Creation

Prilikom kupovine tapeta obratite pažnju na etikete na kojoj su navedene osnovne informacije. Pored šifre koja identikuje tapetu nalazi se i broj serije (Batch No.). Tapete se proizvode u serijama, tako da je važno da sve rolne koje kupite budu iz iste serije. Savetujemo vam da obavezno sačuvate etiketu za slučaj dokupljivanja ili moguće reklamacije.

3D PANELI

Za one koji žele nešto drugačije i novo u prostoru, zahvaljujući današnjoj tehnologiji, u ponudi su mnogi noviteti i nesvakidašnji materijali. Jedni od često primenjivanih modernih materijala za oblaganje zidova u enterijeru jesu 3D paneli. Imaju trodimenzionalnu teksturu, a prave se od polimernih vlakana, gipsa ili bambusa. Posebni su jer unose trodimenzionalnost i punoću u prostor. Možete ih ostaviti u dobijenoj beloj boji, ali i krečiti u boju po sopstvenom izboru.

gettyimages, Erismann, A.S. Creation,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije