MAGIJA BOJA I DEZENA

Dekorativne tkanine su sastavni deo većine prostora, bitni detalji koji ih osvežavaju ali i definišu. Njihovu vrstu, uzorke i boje treba prilagoditi načinu uređenja enterijera, jer zajedno sa ostalim elementima u prostoru kreiraju njegov konačan ambijent.

Primenom dekorativnih tkanina vrlo jednostavno, brzo i finansijski povoljno možete osvežiti enterijer, pa čak i promeniti celokupan stil uređenja. Mogućnosti u kreiranju različitih ugođaja bezgranične su. Svoje mesto dekorativne tkanine nalaze u svim delovima stambenih i javnih prostora.

Dekorativne tkanine možete koristiti na različite načine – klasične ili inovativne, elegantne ili otkačene, diskretne ili nametljive – sve u zavisnosti od namene prostora ali i od sopstvenog ukusa. Međutim, vodite računa o tome da ne preterate s količinom i vrstom uzoraka koji se pojavljuju na tepihu, zavesama, foteljama, jastucima… Uskladite ih tako da budu koloritno isti, ili se odlučite za jednake geometrijske, apstraktne ili cvetne šare.

Kućni tekstil najčešće se upotrebljava u obliku zavesa ili draperija na staklenim zidovima i prozorima, te za tapaciranje nameštaja (garnitura za sedenje). Ukoliko ga koristite na ovakav način, tekstilne elemente obavezno povežite nijansama boja i uzoraka – to će uneti harmoniju u prostor.Ako kojim slučajem nađete tkaninu istog dezena sa većim i manjim uzorkom, veći upotrebite na krupnijim komadima nameštaja poput sofe, a sitniji na tabureima ili zavesama.

Dekorativni jastučići i prekrivači nezaobilazan su aksesoar u svakoj spavaćoj sobi. Prekrivač snažno definiše njenu atmosferu, koja je najčešće prozračna i opuštajuća. Stoga za ovu prostoriju odaberite nežnije nijanse boja i sitnije uzorke koji je neće vizuelno opteretiti.

Dekorativne tkanine mogu se koristiti za tapaciranje uzglavlja kreveta, naročito ako je ono visoko i naglašeno. Tapacirano uzglavlje izgledaće vrlo upečatljivo ako primenite vrlo jednostavne tkanine, koje se mogu dodatno naglasiti štepovima ili dugmićima kao na česterfild sofama.

Dečje sobe treba da budu šarene i vesele, pa je to pravi prostor za igru bojama i uzorcima. Osim cvetnim ili geometrijskim dezenima, dekorativne tkanine u dečjim sobama mogu biti ispunjene omiljenim likovima iz crtaća, filmova ili priča. Šareni prekrivači i veseli jastučići uneće dodatnu živost u ovu sobu te vašem detetu stvoriti prijatan ambijent za igru i učenje.

 
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije