Magija otvorenog prostora

by | October 19, 2017

Luksuzan penthaus u izraelskom gradu Netanija dizajneri studija Dori Design uredili su kao open space. Osim što postoji vizuelna veza između različitih funkcionalnih celina, čak je i panorama grada postala sastavni deo enterijera, budući da se stan velikim staklenim površinama otvara prema raskošnim terasama koje ga okružuju.

Kod pethausa smeštenih na najvišim spratovima zgrada u centru pažnje arhitekata najčešće su očaravajuće vizure koje ovakvi prostori po pravilu pružaju. Iako nema pogled na piktoreskni pejzaž ispunjen jezerima, livadama ili planinama, ili pak na beskrajnu pučinu okeana, Netanya Penthaus 3.0 ne nudi ništa manje oduševljenje. Umesto očaravajuće prirode, smešten u urbanoj džungli, on pruža pogled na dinamičnu panoramu izraelskog grada Netanija, čija je uzbudljiva silueta postala deo unutrašnjeg prostora.
Netanya Penthouse 3.0 raspolaže s raskošnih 146 m2 stambene površine, koja uključuje dnevnu zonu, četiri spavaće sobe i dva kupatila. Pored toga, ponosni vlasnici imaju privilegiju da uživaju i na vlastitom otvorenom prostoru gotovo jednake površine kao sam stan, raspoređenom na dve velike terase.
Dizajn ovog luksuznog penthausa potpisuje studio Dori Interior Design. Pri uređenju prostora, dizajneri se nisu pridržavali konvencionalnih načina podele na individualne celine, već su prigrlili dinamičnu i neformalnu otvorenu organizaciju. Umesto zidova, ulogu pregrada imaju elementi koji istovremeno predstavljaju praktične i dizajnerske detalje, i koji pritom omogućavaju vizuelnu vezu između različitih celina.

Dnevna soba, kuhinja i trpezarija smeštene u istom prostoru nije neobično rešenje. Međutim, ono što kod ovog stana jeste neobično je to da dnevna soba nije centralna zona ovog prostora. Ovde je ona diskretno pozicionirana u uglu i ima ulogu intimnijeg prostora za socijalizaciju. Iako ih je svega nekoliko, svaki komad nameštaja u njoj je izuzetno upečatljiv, a neki od njih nose imena čuvenih brendova, poput Gandia Blasco tepiha i Windsor stolica brenda Kartell, koje potpisuje Paticija Urkvijola.

Druženje uz kulinarske čarolije omiljena je aktivnost ove porodice. Zbog toga su se dizajneri pobrinuli da kuhinji obezbede zasluženo mesto u stanu. Ona se nalazi u samom sreduštu penthausa, otvorena prema trpezariji i dnevnoj sobi, ali i privatnim prostorijama. Uz to, još je i izdignuta na platformu, istaknutu LED trakom u njenom podnožju. Sačinjena je od visokih crnih elemenata, koji istovremeno čine pregradu između dnevne i privatne zone, i belog ostrva sa šankom. Posebno upečatljiv detalj jeste otvorena polica koja je delimično odvaja od trpezarije.

Umesto zida, granicu između dnevne i privatne zone čine dvostrani ugradni plakari. S jedne strane, između njih se nalaze kuhinjski elementi s radnom površinom, a s druge, na istom mestu, radni sto. Iznad stola, odnosno radne površine, dizajeri su ugradili „prozor“ koji obezbeđuje vizuelnu vezu između dve funkcionalne celine.

Iako na raspolaganju imaju četiri spavaće sobe, vlasnici su odlučili da dvoje dece dele zajedničku sobu, budući da su bliskog uzrasta pa još uvek uživaju u zajedničkoj igri. Dečja soba je krajnje jednostavno uređena: uz duži zid u pravougaonoj prostoriji oslonjena su dva radna stola i kreveta, postavljeni kao u ogledalu sa svake strane stuba, dok čitav naspramni zid prekrivaju plakari. Zahvaljujući tome, u središtu sobe ostalo je puno mesta za igru i zabavu.
Spavaća soba roditelja obuhvata i prateće sadržaje – garderober i kupatilo, koje je i vizuelno povezano s njom, zahvaljujući staklenoj pregradi. Bračni krevet pozicioniran je u središtu prostorije, a njegovo visoko uzglavlje ima ulogu pregrade između spavaćeg dela i kupatila. Pored dnevne zone, ovo je još jedna prostorija koja ima izlaz na raskošnu terasu i pruća čaroban pogled na panoramu grada.


Ovaj luksuzan penthaus obuhvata i dve velike terase, čija je ukupna površina gotovo jednaka stambenom prostoru. Zahvaljujući tome, vlasnici imaju luksuz da uživaju u privatnosti i na otvoreom prozoru, iako stanuju na sedmom spratu.

 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs