Mesing u enterijeru : luksuzni završni pečat

by | 26 januara, 2023
Mesing u enterijeru : luksuzni završni pečat

Mesingani detalji su odličan način da se stvori modran efekat u bilo kojoj prostoriji. Asociraju na eleganciju i luksuz, naglašavajući individualnost dizajnerskih rešenja. 

 

Mesing : stilovi koji se najbolje slažu sa ovim materijalom

Mesing je metal koji dizajneri smatraju originalnim stilskim dodatkom u svakom moderno uređenom enterijeru. Topla nijansa metala otvara prostor za uvođenje širokog spektra komada nameštaja i dekora u enterijere različitih stilova. U svojoj osnovi, to je legura bakra i cinka.

U većini slučajeva, mesing izgleda najbolje kada se koristi umereno kao detalj na nameštaju, rasveti i dekoru.

Mesing i art deco stil

Pošto je usvojio mnogo od neoklasicizma i modernizma, art deco je stil u kome su mesingani elementi uvek poželjni. To mogu biti originalni svećnjaci, ramovi za ogledala i slike, nogare, podne lampe, konzole i još mnogo toga.

Industrijski stil i mesingani detalji

Brutalan, grub i teksturiran industrijski stil je idealna podloga za uvođenje mesinganih detalja. Zid od cigle će biti idealna pozadina za metalne elemente upečatljivog sjaja, a najčešće se biraju zanimljive visilice, mesingane cevi u funkciji polica, kao i drugi predmeti skulpturalnog oblika od ovog materijala.

Mesing u neoklasicizmu

Neoklasicizam je harmonična kombinacija tradicije u dizajnu enterijera i modernih inovacija. Istovremeno, respektabilnost dizajna je kombinovana sa njegovom visokom funkcionalnošću na moderan način. Mesing može biti prisutan u dekoraciji kamina, u okviru ogledala, u zidnim lampama i lusterima.

 

Mesing i izbor boja

Mesing sadrži mešavinu toplih nijansi koje su prijatne za oko: žuta, narandžasta, crvena. Ovo omogućava da se kombinuje sa dubokim zasićenim bojama. Da bi mesingani elementi izgledali što lepše u unutrašnjosti, potrebno je odabrati odgovarajuću šemu boja. Najprikladnija pozadina za metal sa plemenitim žućkastim sjajem su: plava, bela, zelena, siva, tirkizna, crna.

Budite pažljivi prilikom odabira svetlih nijansi jer sva lepota mesinga može jednostavno nestati i elementi postati neupečatljivi.

Mesing – održavanje

Mesing je metal koji je sam po sebi izdržljiv i lep. Ne zahteva kompleksnu negu poliranjem, ali pri visokoj vlažnosti, površina može oksidirati i dobiti zelenkastu nijansu. Možete ga očistiti uz pomoć specijalnih pasta i drugih proizvoda namenjenih za negu predmeta od mesinga.

Prilikom čišćenja vodite računa o sledećem:

– Ne dozvolite da mesing dođe u kontakt sa supstancama koje sadrže alkohol;
– Nemojte koristiti četke sa tvrdim vlaknima koje mogu ostaviti ogrebotine;
– Nemojte koristiti abrazivna sredstva za čišćenje.

 

Borjana Božić

Scovad/gettyimages