Open concept : potražite inspiraciju

by | January 31, 2023
Open concept : potražite inspiraciju

Popularnost open concept-a tokom proteklih godina je opravdana ako uzmemo u obzir sve prednosti koje otvoreni prostor pruža. Osim što ostavlja utisak da imate više prostora na raspolaganju, ovakva organizacija pruža mnogo više opcija u dizajnu enterijera.

 

Open concept : idealna organizacija prostora

Bez obzira da li već imate otvoren prostor dnevne zone ili planirate da ga kreirate, neka vam primeri u nastavku posluže kao inspiracija kako biste odabrali idealan dizajn.

Open concept: mali stan

Open concept je savršeno rešenje za male stanove. Svaka pregrada u stanu male kvadrature čini prostor zatvorenijim, zato je njihovo uklanje i više nego poželjno. Kao što vidimo na primeru sa fotografije, stan u kojem je primenjen open concept je vrlo prozračan iako je primenjena paleta tamnijih nijansi.

Open concept : ujednačen dizajn

Prednost otvorene zone se ogleda i u ujednačenom dizajnu. Tačnije, dnevni boravak, trpezarija i kuhinja čine jednu celinu, pa se u većini slučajeva i dizajnerski tako tretiraju.

Kao što vidimo na primeru, u pitanju je minimalistički stil, koji je upotpunjen drvenim detaljima, kako bi ambijent imao toplinu. Ipak, nije bilo odstupanja u materijalzicaiji i koloru, pa je tako ista nijansa drveta primenjena i u kuhinji i trpezariji, a crni detalji su zastupljeni u okviru sve tri funkcije.

Idealan nameštaj unutar open concept-a

Iako je popularnost ovakvog načina organizacije prvobitno počela unutar stanova i kuća velike kvadrature, open concept je vrlo lako formirati unutar malih prostorija, samo je važno odabrati idealan nameštaj.

Na sreću, ponuda salona uključuje različite modele, pa tako možete odabrati sofu odgovarajuće veličine i male kafe-stočiće. Kuhinju je u ovom slučaju poželjno raditi po meri kako biste postigli maksimalnu funkcionalnost, a okrugli trpezarijski sto ne deli prostor na isti način kao pravougaoni pa se smatra boljom opcijom.

Mesto za trpezariju

Podrazumeva se da prilikom organizacije po principu open concept-a, neke funkcije moraju da pretrpe promene. To je uglavnom trpezarija za koju nema dovoljno prostora da se organizuje na tradicionalan način. Ipak, to ne znači da se ova funkcija sasvim uklanja. Zahvaljujući dizajnerima, postoje različiti načini organizacije prostora za ručavanje.

U zavisnosti od potreba korisnika, trpezarijski sto može zameniti kuhinjski pult, a moguće je u okviru kuhinjskog ostrva formirati trpezarijski sto optimalnih dimenzija sa nekoliko stolica i na taj način formirati jednu celinu.

Verujemo da open concept sigurno želite u vašem životnom prostoru. Ostaje samo da ga uklopite unutar kvadrature kojom raspolažete.

 

 

 


Borjana Božić

2Mmedia/gettyimages