Ugradni aparati: Kako ih odabrati za vašu kuhinju

by | October 15, 2023
Ugradni aparati : njihova prednost u kuhinji

Jedna od najvećih odluka kada dizajnirate novu kuhinju jeste kupovina novih uređaja i aparata koji su neophodni da bi sve bilo praktično i funkcionalno. Pritom, pitanje koje najčešće muči vlasnike jeste da li odabrati klasične ili ugradne uređaje?

 Ugradni aparati u kuhinji

Bez obzira na to da li planirate da uredite potpuno nov ili da renovirate postojeći kuhinjski prostor, ono o čemu ćete bez ikakve sumnje morati da razmišljate jeste kupovina novih uređaja. Ako ranije niste imali ugradne kuhinjske aparate, možda ćete u početku biti sumnjičavi, ali verujte da ugradna bela tehnika donosi niz prednosti.

Ugradni aparati za jedinstven dizajn

Jedna od najvećih prednosti ugradnih uređaja jeste jedinstven dizajn cele kuhinje. Ugradnim aparatima zaokružićete savršenu estetsku formu, koju biste klasičnom belom tehnikom mogli da pokvarite. Ako se odlučite za ovu vrstu uređaja, trebalo bi da ih odaberete što je moguće pre, kako biste na osnovu njih dizajnirali ostatak kuhinje i uverili se da se uklapaju u ono što želite postići. Takođe bi bilo dobro da uređaje koje uparujete budu od istog proizvođača.

Ugradni aparati – prostrana kuhinja i radna površina

Još jedan veliki benefit ugradnih uređaja jeste „otvorena” i prostrana kuhinjska površina koja je savršena za trpezariju i za kuvanje. Ako se odlučite za ovu vrstu uređaja, moći ćete ih uklopiti čak i u uglovima vaše kuhinje ili na krajevima koji su bliži trpezariji ili dnevnom boravku. Ovo je posebno korisno ako u sklopu prostora za kuvanje imate trpezariju i sto za ručavanje. ako ste se odlučili za kuhinjsko ostrvo svakako ćete uštedeti na prostoru.

Podići ćete cenu svoje nekretnine

Iako ih ne možete poneti sa sobom kada se selite u novi dom, ugradni aparati će podići vrednost vašeg stana ili kuće kada je budete prodavali. Jedna od najčešćih stvari za koju su ljudi spremni da plate više kada kupuju novu kuću jeste dobra i kvalitetna kuhinja. Ako imate više ovakvih uređaja, gotovo sigurno ćete dobiti bolju cenu prilikom prodaje svoje nekretnine.

 

Potrebno rastojanje

Imajte na umu da sudopera i šporet treba da se nalaze na adekvatnoj udaljenosti jedno od drugog. Ako je zbog prirode i veličine samog prostora to teško izvodljivo, postarajte se da obezbedite minimalnu potrebnu udaljenost između ova dva elementa, koja iznosi 40 cm. Na ovaj način ćete izbeći konstantno prskanje vode po vašem šporetu ili grejnoj ploči.

Jednostavna priprema hrane

Ugradni aparati će vam znatno olakšati kuvanje, u to nema nikakve sumnje. recimo, mogućnost postavljanja ugradne ploče za kuvanje u bilo koji deo vaše kuhinje je velika prednost. Ugradnu rernu, primera radi, možete postaviti u visini očiju ili ramena, tako da se više nikada nećete morati savijati da biste proverili da li je ručak gotov. Takođe, ugradna ploča za kuvanje i ugradna rerna mogu biti odvojene, što je savršeno ako planirate da imate kuhinjsko ostrvo.

Ugradni aparati – mane su zanemarljive ili ih i nema

Moramo naglasiti da su svi ugradni kuhinjski uređaji dizajnirani da maksimalno zadovoljavaju sve sigurnosne i ergonomske zahteve kupaca. Ipak, da bismo bili potpuno pravedni, pomenimo i neke nedostatake. Na primer, ugradni frižideri generalno su skuplji od klasičnih ako poredimo one sa istim ili sličnim specifikacijama, a tako je i sa rernama, pločama i šporetima. Sama ugradnja vas može koštati više jer će vam pored stručnosti biti potreban i prostor (orman) u koji će uređaji biti smešteni.

Da zaključimo, definitivno bi trebalo da razmislite o ugradnim aparatima kada renovirate ili dizajnirate potpuno novu kuhinju. Iako mogu biti skuplji od klasičnih uređaja, zbog svih gore navedenih prednosti ne bi trebalo da štedite na njima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Borjana Božić

ismagilov/gettyimages