Hobi
09.06.2014 Uradi sam

Nova vaza na stolu

Kako obične predmete od stakla pretvoriti u unikatne komade? Sasvim lako pomoću jednostavne tehnike i specijalnih lakova.

Anturijum jarkocrvene boje savršen je za stavljanje u reljefnu vazu i učiniće još lepšima kontraste između boja koje ste izabrali za dekorisanje vaza.

Ako osetite potrebu da promenite nešto u svom prostoru, možete da se poigrate običnim staklenim predmetima koji su vam pri ruci. Njihovom izgledu možete dati “krakle” efekat što prevedeno sa francuskog znači “ispucalo”.

Pomoću specijalnih lakova, jednostavnih za upotrebu, za kratko vreme osvežićete dom nečim novim, antičkim i dekorativnim i, što je možda još važnije – nečim što ste uradili sopstvenim rukama.

1. Potrebno: sjajne akrilne boje ultra gloss bela i crna (ili neke druge dve boje); bočica laka koji će dati efekat ispucalog materijala; providni sjaj ultra gloss medium; ravna četkica n° 20 (sve od Rayhera, distribucija Runer Arte & Hobby); vaza ili neki drugi stakleni predmet glatke površine.

Hobi slika 1

2. Očistite spoljašnjost vaze alkoholom. Nanesite četkicom ultra gloss belu (ili crnu) boju ujednačeno preko cele površine vaze. Nakon toga ostavite da se dobro osuši nekoliko sati. Pažljivo operite četkicu vodom i šamponom.

Hobi slika 2

3. Čistom i suvom četkicom nanesite lak koji će dati efekat ispucalog stakla na delove koje želite: pri tom pazite da prelazite četkicom samo u jednom pravcu (horizontalno). Ostavite zatim da se suši bar sedam-osam sati na sobnoj temperaturi.

Hobi slika 3

4. Kako biste postigli ujednačen efekat pukotine, nanesite četkicom ultra gloss crnu boju (ili belu) u suprotnom pravcu od one koja je korišćena za lak za raspucavanje, odnosno vertikalno. Pazite da ne prelazite bojom preko prethodnog poteza četkicom jer će odmah ispucati. Ostavite da se suši 24 sata.

Hobi slika 4

5. Sada na vazu nanesite sloj providnog sjaja ultra gloss medium i sačekajte 2-3 sata. Ako želite da boja bude otporna na vodu, stavite vazu u hladnu rernu, podesite temperaturu na 130°C i čekajte 30-50 minuta.

Hobi slika 5

Ukoliko hoćete da vaš predmet bude u beloj verziji, najpre nanesite crnu boju ultra gloss, a nakon nanošenja laka za raspucavanje, stavite belu boju ultra gloss. U slučaju da vazu ne osušite u rerni, bez problem ćete moći da je perete.

Priredile: Elisa Runer, Barbara Gentile, Renata Cuneo
Foto: Brando Cimarosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije