Biranje tepiha u domu: 5 važnih saveta

Na prvi pogled mnogi tepisi deluju savršeno, neće se svaki uklopiti u enterijer. Kako bi biranje tepiha za vaš dom bilo uspešnije, pročitajte sledećih nekoliko saveta. 

by | May 2, 2023
biranje tepiha

Biranje tepiha je težak zadatak, on prostoriji daje ugodniji i privlačniji izgled. Da li znate na šta sve treba da obratite pažnju? 

Postoji toliko različitih vrsta tepiha koji se razlikuju po materijalu, obliku, dezenu, boji, veličini. Iako na prvi pogled mnogi tepisi deluju savršeno, neće se svaki jednako uklopiti u vaš enterijer. Kako bi biranje tepiha za vaš dom bilo uspešnije, pročitajte sledećih nekoliko saveta.

Biranje tepiha u domu: 5 važnih saveta

Odaberite pravi, moderan tepih koji će se savršeno uklopiti sa vašim nameštajem i bojama u domu.

Članak se nastavlja posle reklama

Materijal

Vuna je jedan od najpopularnijih materijala za tepih. Pre svega, veoma je mekana i izdržljiva, a zatim i vrlo topla. Sintetički materijali poput poliestera su dobra opcija jer se lako održavaju, a ukoliko imate kućnog ljubimca odlučite se za tepih sa kog se najlakše uklanjaju mrlje.

Tekstura

Tekstura tepiha ima uticaj na opšti utisak o dnevnoj sobi. Ukoliko se odlučite za glatki tepih, on će dati moderan izgled prostoriji. Plišani tepisi stvaraju udobniju atmosferu. Ukoliko niste voljni da svakodnevno usisavate, pokušajte da izbegnete deblje tepihe.

Članak se nastavlja posle reklama

Dimenzije i oblik tepiha

Da biste odabrali dobru veličinu tepiha, potrebno je da obratite pažnju na dimenzije dnevne sobe. Ukoliko je soba manja, tepih ne bi trebalo da zauzme čitav prostor. Tako soba može delovati još maje i pretrpano. Za prostrane dnevne sobe, veći tepih je idealan izbor za stvaranje prijatne i udobne atmosfere.

Članak se nastavlja posle reklama

Boja i dezen

Boje na tepihu su tu da dopune dekoraciju dnevne sobe. Ukoliko je vaša dnevna soba u tradicionalnom stilu, birajte tepih sa klasičnim dezenom – persijskim ili orijentalnim. Ukoliko ste dnevnu sobu uredili moderno, onda je dobar izbor sa geometrijskim šarama. Za neutralnu prostoriju dobro je izabrati smeo, neobičan tepih sa jarkim bojama kako biste prostoriji dali poseban izgled.

Članak se nastavlja posle reklama

Biranje tepiha prema obliku

Mnogo češće se biraju pravougaoni tepisi i tepisi u obliku kvadrata jer su uglavnom i dnevne sobe tog oblika, a nešto ređe ljudi se odlučuju za ovalne ili okrugle tepihe. Tepisi u drugim oblicima trebalo bi da ostanu rezervisani za dečije sobe, dok je za dnevnu sobu uvek bolje birati neki od ova četiri klasična oblika: oblik kvadrata, pravougaonika, kruga i ovalni.

Članak se nastavlja posle reklama

Biranje tepiha trebalo bi da bude poslednje na redu kada je u pitanju renoviranje i opremanje doma. Tada ćete ga lakše uklopiti sa ostalim nameštajem i lakše izbeći greške. Nadamo se da vam je ovaj tekst bio od pomoći


Jovana Jevtić

hikesterson/ Getty Images Plus