Bogastvo tekstura u domu

by | 16 maja, 2023
Bogastvo tekstura za lepši dom

Materijali i aksesoari bogatih tekstura oplemeniće prostor novim slojevima i dubinom.

 

Važnost tekstura u uređenju doma

Koji god stil stanovanja da preferirate, od romantičnog do modernog, tkanine su nosioci tople atmosfere i osećaja ušuškanosti. Pravljenje tzv. moodboards-a će vam pomoći pri odabiru i kombinovanju boja, dezena i tekstura, a još korisnih saveta pročitajte u nastavku.

Tepih je obavezan detalj!

Tepisi su gotovo neizbežan element prostorije, a istovremeno je glavni nosilac zanimljivih tekstura. Bilo da odaberete tepih visokog flora, ručno tkani ili popularne rustikalne modele, dobićete sasvim drugačiju sliku u vašoj dnevnoj sobi. Učiniće je toplijom, a u kombinaciji sa zanimljivim koloritom, prostorija će dobiti dozu dinamike.

Pažljivo pri odabiru tekstura

Poigravanje mat površine sa sjajem, grube teksture s finom, kontrastnih boja – sve su to varijacije koje prostor mogu ulepšati ili ga naružiti. Zato je nemačka firma Ado Goldkante na
svom sajtu www.ado-goldkante.de napravila virtuelnog planera, koji kupcima pomaže pri
odabiru i kombinovanju tkanina na različiti površinama i elementima.

Kreativnost na delu

Zanimljivu visilicu sfernog oblika možete i sami napraviti od kanapa, drvofiksa i balona ili lopte za plažu, koji će poslužiti kao kalup.

Vidimo u boji!

Zbog toga naš doživljaj enterijera umnogome zavisi od koloritne sheme. Orijentišite se prema godišnjim dobima: ako ste, na primer, letnji tip, opredelite se za morske nijanse. Više vam prija jesen? Onda odaberite tople zemljane boje.

4 principa kombinacije boja

Saveti za lepši dom:

Meki dodiri za ugodan ambijent: Igrajte se s glatkim, mat, grubim i mekim teksturama površina – to oživljava ambijent i čini ga zanimljivim.

Opuštajući zvuci: Iako ih, doduše, nismo u svakom trentku potpuno svesni, zvukovi poput otkucavanja sata mogu da živciraju, dok žubor vode u sobnoj fontani deluje opuštajuće i umirujuće.

Kontrasti u enterijeru: Korak do lepšeg doma

Udahnite svežinu: Mirisne sveće možda i ne prijaju svima, ali svež vazduh – bez izuzetka! Obezbedite prostoru dobru ventilaciju i oslonite se na biljke – čistače vazduha.

Ukusna dekoracija: Ovde malo voća, tamo posudica s pralinama – otvara apetit i izgleda dekorativno!

 


Borjana Božić

KatarzynaBialasiewicz/gettyimages

Tags: