Najlepše cveće za stan: Ove biljke Parižanke obožavaju

by | October 2, 2023
Najlepše cveće za stan

Dom Parižanki je sofisticiran ali ne previše. Inspirisani vintidž stilom, cveće za stan jedan je od ključnih detalja za bezvremenski dizajn.

Najlepše cveće za stan: Ove biljke Parižanke obožavaju

Bez obzira da li želite da dodate malo zelenila u svoj unutrašnji prostor a la Parisienne ili želite da započnete svoju kolekciju kućnih biljaka, evo šest saveta kako da ukrasite svoj dom biljkama i cvećem poput šik Parižanke.

Pariski balkon

Da biste uneli dašak zelenila u svoj svakodnevni život, najlakši način je da maksimalno iskoristite svoj otvoreni prostor ili balkon.

Parižani obično razmišljaju o svom balkonu kao o prostoru sa tri odvojene površine za biljke: fasada (gde biljke penjačice mogu da rastu uz zid), pod (gde se mogu poslagati biljke u saksijama) i ograda (za prozorske saksije i biljke koje vole sunce).  U zavisnosti od izlaganja suncu, važno je odabrati najpogodnije biljke. Najčešće cveće za stan koje ćete naći na tipičnom pariskom balkonu su: hortenzija penjačica, grmovi ruža, lavanda, jorgovan, zvezdasti jasmin, bambus, geranijum, hibiskus, stabla maslina i citrusa. Parižani takođe mogu da zasade mali povrtnjak na svom balkonu kako bi uzgajali ukusne organske proizvode kao što su paradajz i zelena salata.

Ne zaboravite da razmislite o dodavanju baštenskog nameštaja na svoj balkon! Bistro sto sa dve stolice, stolićem za kafu ili ležaljkom savršen je za stvaranje prelepog balkona inspirisanog Parizom. Osim toga, takav nameštaj podneće i kišu i niske temperature.

Zatvorena bašta

Ako nemate balkon, još uvek imate mogućnost da napravite očaravajuću egzotičnu baštu u svom domu. Parižani vole egzotične biljke!

Naglasak se često stavlja na nedrvenu vegetaciju, pa ćete želeti da se fokusirate na razne biljke sa lišćem koje se sastoje od različitih boja, oblika i tekstura. Možete se odlučiti za paprati, cikas, palme i slično. Biljke sa upečatljivim lišćem će dodati dimenziju, dok će one sa dramatičnim cvetanjem pružiti dodatno interesovanje za vaš egzotični vrt.

Visoke biljke

Tokom proteklih nekoliko godina, kaktusi su dominiriali ali sada su posebno popularne visoke biljke u saksijama velikih dimenzija. Zaista, ove više biljke neće služiti samo kao fokusne tačke u tipičnom pariskom domu, već će obezbediti i dekorativan prikaz gde god da ih postavite.

Pariski savet za dekoraciju je da razmislite o veličini biljke u odnosu na veličinu sobe. Veće biljke će najbolje raditi sa više prostora tako da ne grče druge predmete. Na primer, velika, žbunasta, lisnata biljka je odličan dodatak kupatilu, radnoj sobi ili trpezarijskom prostoru i može se koristiti zajedno u velikoj grupi za stvaranje mini bašte u zatvorenom prostoru.

Parižani obično izbegavaju sve vrste plastičnih saksija i sadnica. Umesto toga, najlepše cveće za stan sadi se u saksije napravljene od prirodnih materijala kao što su keramika, terakota, drvo i slično.

Najlepše cveće za stan: Buket

Buket cveća je savršena završnica za pariski šik dom. Međutim, Francuzi nisu previše izbirljivi sa složenim aranžmanima sa mešavinom boja i cveća. Umesto toga, postoji nekoliko pravila kojih se treba pridržavati da biste napravili cvetni aranžman na (pravi) francuski način:

  • Nema potrebe za više od tri vrste cveća u buketu.
  • Paleta boja buketa treba da bude tonska, nonšalantna i ne previše šarenolika — koristeći jednu ili dve boje.
  • Uvek birajte cveće koje može lako da ide zajedno.
  • Na kraju, ne zaboravite na lišće koje lepo dopunjuje cveće.

Kako da buket ruža traje duže? 8 trikova za produženu svežinu

Postoji cveće koje Parižani obožavaju poput ruža, orhideja, kamelija, ljiljana ili božura.

Sušeno cveće

Parižani vole sušeno cveće! To je savršena alternativa pravim biljkama i cvećem, posebno ako niste vešti sa zelenilom. U svakom pariskom domu uvek postoji negde u dnevnoj sobi, prelepa vaza sa suvim cvećem. Osušeni cvetovi ne izgledaju veštačko i dodaju suptilne boje i vintidž atmosferu u sobu.

Začini u saksijama

Nekoliko saksija male veličine, postavljenih na prozor, omogućiće vam pristup aromatičnim biljem i biljkama, a istovremeno će vaša kuhinja izgledati neverovatno. Takođe, biljke su neke od najlakših sobnih biljaka za uzgoj. Možete uzgajati nanu, slatki timijan, bosiljak, vlasac ili ruzmarin koji su mirisni i korisni kuhinjski elementi.

Et voilà! Nadamo se da će vam ovaj vodič pomoći da napravite najlepši dom inspirisan Parizom sa biljkama i cvećem. 


Miljana Momirović

KatarzynaBialasiewicz/GettyImagesPlus