3 greške u enterijeru koje mogu da izazovu konfilkte u porodici

by | November 25, 2022

Enterijer ne utiče samo na trenutno raspoloženje. On je deo našij navika, našeg karatera i, tvrde psiholozi, može da utiče čak i na porodične odnose.

 

3 greške u enterijeru koje mogu da uzrokuju  konflikte

Nedostatak ličnog prostora

Uređenje doma u velikoj meri utiče na osećanja i senzacije ljudi koji žive u istom prostoru. Počnimo od detinjstva. Kada se dete pojavi u porodici, poželjno je da do 3-4 godine ima lični prostor u kome je gospodar, a roditelji, braća ili sestre to znaju i vode računa. Ovo nije hir, već neophodnost za formiranje nezavisne, samouverene osobe. Na taj način dete razvija osećaj sopstvenih granica i sigurnosti. Ako nije moguće imati zasebnu sobu, možete zonirati prostor. Dok je dete malo, možda neće doći do sukoba, ali kako odrastaju, pitanje ličnog prostora će postajati sve značajnije i izazivati sukobe.

Sukob interesa

Vrlo često dolazi do sukoba zbog sukoba interesa koji je nastao u pozadini nepravilnog planiranja. Na primer, tokom renoviranja odlučeno je da se kombinuju kupatilo i toalet, što u budućnosti može izazvati svađe, posebno ako u porodici ima 3-4 osobe: jedan treba da se spremi za posao, drugi – da uči,  a treći – da se istušira. Isto važi i za velike stanove, gde pitanje, na primer, koliko kupatila, u početku nije uzeto u obzir. Površina dozvoljava, ima nekoliko članova porodice, a samo jedan toalet. Veoma neprijatno.

Nametanje svojih interesovanja

Ako jedan član porodice voli televiziju, a drugi je lud za knjigama, potrudite se da obema strastima date isti prostor i važnost. Vremenom, organizacija prostora u stanu počne da šalje poruku o ravnopravnosti, poštovanju i važnosti svakog člana porodice. Vodite računa o ovome tokom planiranja enterijera.


gorodenkof/gettyimagesplus