Alpska tradicija u modernoj verziji

by | 24 novembra, 2017

Pucketanje vatre, škripanje drvenog poda i pogled na beskrajnu belinu – to su za većinu nas prve asocijacije na planinsku kolibu. Pritom, obično se misli na skromnu kućicu koja nudi skromne užitke. Međutim, njene moderne varijante ostavljaju potpuno drugačiji utisak…

Cyanella, francuski Alpi
Luksuzna brvnara Cyanella nalazi se u skijaškom odmaralištu Megève, na francuskim Alpima. Dizajn enterijera potpisuje studio Bo Design, a arhitekte su se potrudile da korisnicima prostora apsolutno ništa ne nedostaje – od pogleda na čaroban pejzaž, do kućnog bioskopa i bazena.
U enterijeru su rustika i moderan dizajn dovedeni u savršen sklad. Čist, minimalistički stil odlično se uklopio sa robusnim drvetom, tako da ambijent, uprkos obilnoj zastupljenosti ovog materijala, ne deluje opterećeno.

Svaka prostorija ispunjena je svetlošću koja dopire kroz velike prozore. Zahvaljujući tome, okolni pejzaž gotovo je postao deo enterijera. Osim prirodne boje drveta, korišćene su samo crna i bela, ali prostor ne deluje monohromatski jer zeleni četinari koji okružuju kuću čine deo koloritne sheme.

Svaka spavaća soba ima vlastito kupatilo, a izolovan položaj u prirodi omogućio je da čak i ona budu otvorena prema pejzažu.

K2, francuski Alpi
Sledeća luksuzna brvnara koju vam predstavljamo takođe se nalazi na francuskim Alpima, u skijalištu Courchevel 1850. Namenjena je iznajmljivanju, raspolaže sa 500 m2 površine na kojoj su pet spavaćih soba, bazen i tursko kupatilo, a može da primi do 10 osoba.
Kuću krasi savršen balans između modernog načina života i alpske tradicije. Sama građevina u potpunosti je izvedena od drveta, sa akcentima od prirodnog kamena u enterijeru. Ipak, zbog sivkaste nijanse drveta, ona ne izgleda naročito rustično, pa su se u nju savršeno uklopili nameštaj i oprema modernog dizajna.

U enterijeru, svi komadi nameštaja za odlaganje izrađeni su od istog drveta kao i sama brvnara, te su se gotovo stopili sa njom. Ostali komadi su tamnosivi, a na ovako smirenoj osnovi do punog izražaja došli su crveni akcenti.

Poseban ugođaj gostima ove luksuzne brvnare nudi bazen, smešten u prostoriji koja se velikim staklenim površinama otvara prema pejzažu.

Heinz Julen Loft, švajcarski Alpi
Poslednji primer u potpunosti odstupa od tradicije ovakvih građevina. Heinz Julen Loft nalazi se u skijalištu Zermatt, na švajcarskim Alpima, a jedino što odaje njenu lokaciju jeste pejzaž, koji je zahvaljujući staklenoj fasadi postao deo enterijera. Kada je reč o uređenju prostora, ona više podseća na luksuzni loft na Menhetnu nego na alpsku brvnaru. Iako ju je arhitekta Heinz Julen prvobitno sagradio kao svoju privatnu rezidenciju, danas je namenjena izdavanju. Svojevremeno je London Times uvrstio Heinz Julen Loft u 20 najboljih kuća za odmor na Alpima.

Kuća raspolaže sa 300 m2 površine, dve spavaće sobe sa zasebnim kupatilima, salonom sa klavirom i nizom sadržaja za razonodu i relaksaciju. Zbog kombinacije drveta, betona i čelika, kao i potpune otvorenosti ka spolja i u unutrašnjoj organizaciji, ona ima sve odlike lofta.

Vrlo interesantno rešenje jesu spavaće sobe, poput izloga otvorene prema dnevnom boravku. I njihova kupatila takođe su zastakljena, ali mlečnim staklom. Ono što celom ambijentu daje pečat jesu originalni komadi nameštaja čiji dizajn potpisuje sam projektant ove nesvakidašnje alpske kuće.

 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: bravacasa.rs