AMBIJENT U RETRO STILU

by | 5 februara, 2022

“Činjenica je da smo imali udoban i lep stan, ali velika smo porodica i ipak je nedostajalo prostora, posebno nama roditeljima. Naime, iako je razlika u godinama među decom mala, oni su potpuno različiti karakteri, s drugačijim interesovanjima, navikama, hobijima, pre više od godinu dana bili smo primorani da im ustupimo svoju spavaću sobu, kako bi oni imali više prostora. To nas je navelo na razmišljanje o kupovini kuće u kojoj će biti dovoljno mesta za sve. Na našu sreću, našli smo je i sada uživamo okruženi tišinom i zelenilom”, kaže Magdalena Smit.

U dnevnom boravku jasno se ocrtavaju glavne karakteristike retro stila: jarke boje, dezen sa geometrijskim šarama, jednostavan i udoban nameštaj. Uz male dodatke nekog drugog stila vlasnici su postigli izuzetan sklad u čitavom prostoru. Pod je obložen parketom (američki orah), a na njega je postavljen bež tepih sa šarama geometrijskog oblika u dve nijanse braon boje.

Garnitura za sedenje sastoji se od dvoseda i troseda koji su presvučeni tamnobraon tekstilom. Ovaj komad nameštaja po svemu podseća na bauhaus i odlično se uklopio u temu.

Crni i beli klub-stočići imaju točkove, te mogu lako da se pomeraju na različita mesta. Tabure iza troseda je kombinacija metala i imitacije crno-bele kože. U pozadini, čitavom dužinom zida koji je obojen u neobičnu jarku varijantu crvene boje postavljen je niski element čiji su frontovi urađeni od univera u boji lešnika.

Na pod kuhinje postavljene su granitne ploče Crystal white granite. Sto je okrugao i izrađen je od belog poliuretana, dok su oko njega postavljene narandžaste stolice sa sedalnim delom od tekstila. Kuhinja je izvedena u obliku slova L sa radnim ostrvom u središnjem delu.

Magdalena je želela da elementi budu urađeni u kombinaciji drveta i stakla, a da radno ostrvo bude izvedeno od univera. U gornjim elementima, koja su neka potpuno otvorena a neka zastakljena, domaćica je izložila šolje, čajnike, dozere sa začinima. Na delu ostrva koji je okrenut prema trpezariji urađena je staklena vitrina u kojoj su mesto našli servisi za ručavanje.

Na spratu ove porodične kuće nalazi se velika spavaća soba koja prikazuje retro stil u svojoj potpunoj definiciji. Braon i narandžasta boja dominiraju, a geometrijske šare i nameštaj zaobljenih ivica ispunjavaju prostoriju.

Pod je obložen parketom kao i u donjem delu kuće, a tu su i dva tepiha – imitacija kravlje kože. Krevet je okruglog oblika a dekorisan je prekrivačem prepoznatljivog retro dezena. Niski dugački element izrađen od univera u boji oraha postavljen je uz praon zid. Neobična komoda-vitrina pozicionirana je pored kreveta. Brojnu dekoraciju čine figurice, posude, vaze, lampe i slike. Model lustera iz dnevnog boravka ponavlja se i u ovom delu stana.

 

Jasne i čiste linije u kupatilu, kombinacija crne, sive, bele i detalja u narandžastoj boji glavne su karakteristike ove prostorije. Granitne ploče na podu su Crystal white granice a zidne su Maiolica bianco, dimenzija 15,2 x 15, 2. Fioke ispod umivaonika izvedene su od univera, dok su ručke hromirane. Iznad umivaonika postavljeno je trodelno ogledalo.


Heinze, Winfried / living4media / Profimedia

Tags: