Art deco u vašem domu: Šik i moderno

by | April 18, 2023
Art deco u vašem domu: Šik i moderno

Oduševljeni ste stilom Velikog Getsbija? Ovi detalji će vam pomoći da identičan izgled dobije i vaš dom. 

 

Art deco u vašem domu

Od 1920-ih do 30-ih godina, jedan veliki dizajnerski pokret dominirao je svetom: art deco. Definisan prvenstveno fokusom na geometrijske forme, art deco stil je rođen na Međunarodnoj izložbi dekorativne umetnosti i moderne industrije u Parizu 1925. Na izložbi su dizajneri i zanatlije prikazali futuristička dobra inspirisana novim inovacijama u tehnologiji. Ovi komadi su uključivali metalne materijale, aerodinamične siluete i motive iz različitih regiona širom sveta.

Iako je prošlo skoro sto godina od vrhunca art decoa, dizajneri su i dalje inspirisani pokretom, a mnogi ga uključuju u savremene enterijere. Ako želite da unesete malo art deco dekora u svoj dom, samo sledite neke od ovih jednostavnih saveta.

Art deco: Fokus na geometriju

Najpoznatija karakteristika art deco-a je fokus na geometriju, pa to unesite u svoj dom bilo kojom vrstom geometrijskih tapeta, umetničkih dela, zidnih panela ili nameštaja. Složićemo se da tapete zvuče najjednostavnije, a ponuda istih je vrlo zanimljiva.

Šik i moderni sjajni detalji

Art deco je bio inspirisan futurizmom i tehnologijom, tako da su elementi nalik mašinama – naime, veštački metalni materijali – bili veoma popularni u svetu dizajna enterijera. Staklo je posebno pametan izbor za manje prostore. Ostali popularni materijali uključuju hrom, zlato, srebro, nerđajući čelik.

Uvek moćno ogledalo

Ogledala su takođe bila veoma popularna dekoracija u art deco prostorima. Pronađite onaj sa zlatnim ukrasima u geometrijskim oblicima za prepoznatljiv izgled.

Art deco: prepoznatljiv motiv

Prasak zvezda, koji se takođe naziva i sunčev prasak, bio je jedan od najpopularnijih motiva tokom ere art deco-a, a dosta modernog nameštaja danas karakteriše ovaj oblik. Ako pronađete sličan detalj, sigurno će efektno izgledati u vašem domu.

 Šik i moderno: Boje dragog kamenja

Art deco dizajneri se nisu plašili boja. Na zasićenijoj strani spektra, tonovi dragulja bili su uobičajena paleta. Često su te duboke nijanse bile kombinovane sa neutralnim bojama.

Detalji koji karakterišu ovaj stil vas sigurno vode do sofisticiranog enterijera.


Borjana Božić

Ninoon/gettyimages

Tags: