Asimetrija kao neizostavni deo modernih enterijera

by | December 20, 2021

Trendovi su važan deo dizajna enterijera, ali pre svega, neophodno je znati i razumeti osnove dizajna. Simetrični balans se obično nalazi u tradicionalnim enterijerima, a karakterišu ga isti objekti ponovljeni u istim pozicijama. Asimetrični balans je prikladniji današnjim modernim enterijerima. Balans u prostoru se postiže upotrebom raznolikih predmeta koji imaju jednaki vizuelni uticaj. Asimetrija sugeriše kretanje, energiju i živahniji enterijer. Upravo zbog toga ćemo vam pokazati osnove asimetrije i zašto je ona ključna komponenta dizajna u našim domovima. Sigurni smo da ćete, nakon saveta koje delimo sa vama, biti spremni da unesete asimetriju u vaš dom.

Asimetrijom u ambijentu postići ćete opušteniju atmosferu, jer različiti elementi zajedno rade na stvaranju ravnoteže. Jedan od dobrih primera je ambijent sa francuskim ležajem LOZANA, sa tapaciranim ramom i uzglavljem, pored kojeg smo umesto noćnih ormarića postavili klub sto BJ-9395 modernog dizajna, čija metalna konstrukcija čini protivtežu mekom tapaciru. Asimetriju ćemo postići postavljanjem stolice ili fotelje sa jedne strane, poput fotelje NEW YORK, koja će svakako osvežiti ambijent. Zidna dekoracija takođe može da utiče na asimetriju dizajna, pa smo tako iznad kreveta postavili okrugla ogledala različitih dimenzija.

Ravnotežu u prostoru možete postići i različitim visinama predmeta, a asimetrični elementi su dobar način da njima skrenete pažnju na karakteristike dizajna. Asimetrični dizajn se često favorizuje u prostorijama kao što su porodične sobe i prostor za ručavanje.

Članak se nastavlja posle reklama

Uvek imajte fokusnu tačku ako je asimetrija na nekom velikom predmetu, poput kamina, vitrine ili kauča, i izgradite ostatak svog dizajna oko njega. Vitrina ENZO 2K VS1 125 može biti odlična fokusna tačka, na koju ćete postaviti i dekorativne predmete, radi postizanja asimetrije. Komadi koji bi u ambijentu bili odličan dodatak zbog svoje manje visine su TV polica ENZO TV 150 iz istoimene kolekcije, kao i fotelja BARSELONA. Dodavanjem i malo više podne lampe, dobili smo asimetričnu kompoziciju sličnih visina.

Ponekad je za postizanje asimetrije dovoljno čak i nagnuti stolicu pod uglom. Možete ležerno postaviti predmete po prostoriji, ali tako da bude izbalansirano, ne i preterano.

Članak se nastavlja posle reklama

Raspoređivanje predmeta u neparnim brojevima je odličan način za korišćenje asimetričnog dizajna, ključno je samo da uključite nekoliko zajedničkih niti kako biste pomogli da se sve poveže. Ponavljajući elementi sa sličnim bojama, linijama i oblicima su pravi način.

Članak se nastavlja posle reklama

Lep trpezarijski ambijent čini trpezarijski sto MAX S kao akcentni komad, a stolice koje možete kombinovati uz njega su trpezarijske stolice G603 u roze štofu sa drvenim nogarima, ili trpezarijska stolica PS-802 koja je istovremeno i funkcionalna i udobna. Kako bi sto dobio asimetričnu notu, stolice su postavljene sa 3 strane umesto na 4 strane, a korišćena je i kombinacija pomenuta dva modela stolica.

Vitrina MOLISE 2K VS2, u kombinaciji artisan hrasta i belog bojenog stakla, kao i zidna polica VKS-80043 i zidna polica VKS-80049 izuzetno su praktično i dekorativno rešenje za uređenje modernog ambijenta i mogu poslužiti za odlaganje brojnih sitnica i dekoracije. Umesto kačenja zidnih polica sa obe strane vitrine, dizajneri enterijera Forma Ideale savetuju da one budu sa jedne strane, a dodatnu asimetriju možete dobiti njihovom  dijagonalnom postavkom.

Članak se nastavlja posle reklama

Nadamo se da su vam ideje koje smo podelili sa vama pomogle da odlučite da unesete asimetrične detalje u vaš dom, jer asimetrija unosi razigranost i kreativnost, a zasigurno će dom učiniti estetski privlačnijim, opuštenijim i ugodnijim za maksimalno uživanje.